A japán kormány 2011-ben az összes atomerőművet leállíttatta, miután a nagy erejű földrengés és pusztító szökőár következtében a Fukusima-1-es erőmű három blokkja leolvadt. Azóta jelentősen változtattak az előírásokon, a hivatalos közlés szerint a "világ legszigorúbb biztonsági előírásait" dolgozták ki. Ezeknek megfelelt a Kyushu Electric Power kétreaktoros szendai atomerőműve, amelynek első blokkját a terveknek megfelelően kedden beindították.

A reaktor indítását nagy sajtófigyelem övezte, azért is, mert Abe Sindzo kormányfő kiemelt figyelmet fordít a kérdésre és erőteljesen szorgalmazza az ország visszatérést az atomenergiához. A Tokiótól ezer kilométerre délre lévő, 31 éves blokk péntektől már energiát is termel, szeptember elejére pedig elérheti teljes áramtermelő kapacitását. Az erőmű második reaktorát a tervek szerint októberben indítják újra. Az előírások szigorítása nem mindenkit győzött meg. Az erőmű előtt a reaktor beindításakor kisebb tüntetés zajlott.

"Semmit sem oldottak meg az elmúlt 4 évben. Ezt az erőművet pedig máris újraindították. Azt hiszem, ez rettenetes" - mondta egy fiatal tüntető.

"Elegendő elektromos áramunk volt eddig is, pedig nem működtek az atomerőművek. Egyáltalán nem akarom, hogy ezt most újraindítsák. Felesleges" - nyilatkozta a tüntetésen egy idősebb demonstráló, aki nincs egyedül véleményével: a Kyodo hírügynökség felmérése szerint a lakosság 60 százaléka, a baloldali Mainicsi Simbun közvélemény-kutatása szerint 57 százaléka utasítja el a szendai reaktorok, illetve további atomerőművek újraindítását.

A szigetország energiaszükségletét jelenleg hőerőművek segítségével fedezik, ezek működtetéséhez azonban kőolajat és földgázt kell behozni a nyersanyagban szegény országba. A fukusimai szerencsétlenséget megelőzően Japán áramszükségletének körülbelül harmadát atomenergiából nyerte, és a kormány a társadalmi ellenállás dacára vissza akar térni a nukleáris erőművek használatához.