Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A rendőrség több száz embert vezényelt a helyszínre, hogy a tiltakozók ne tudják blokád alá vonni a hatalmas kiterjedésű külszíni bányát, és a mellette lévő erőműveket. Ennek ellenére több száz tüntetőnek rövid időre sikerült elfoglalnia a bányát az erőművekkel összekötő vasúti síneket, egy másik csoport pedig a rendőrsorfalon tört át sikeresen, és a bánya területére is bejutott. A tiltakozás ennek ellenére nagyrészt békés volt - írta a hvg.

A Bund nevű környezetvédő szervezet számításai szerint a résztvevők mintegy nyolcezren lehettek.

A hochneukirchi lignitbánya az elmúlt években azért került a környezetvédő tiltakozások gyújtópontjába, mert a bányát üzemeltető RWE energiavállalat a bánya bővítése érdekében ki akart vágni egy közeli erdőt.

Miután a legutóbbi felmérések szerint a németeket nagyon foglalkoztatja a klímaváltozás, és a közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a Zöldpárt jelentősen megerősödött, Angela Merkel kancellár igyekszik kiemelten foglalkozni a kérdéssel, és támogatásáról biztosította azt a kezdeményezést, hogy Németország 2050-re váljon "klímasemlegessé", és ne növelje a légkörben található, üvegházhatást okozó gázok mennyiségét.

Szakértők szerint a világ országainak az évszázad közepéig fel kell hagyniuk a fosszilis energiaforrások felhasználásával, ha el akarják érni azt, hogy a világ átlaghőmérséklete az ipari forradalom előtti időkhöz képest legfeljebb 1,5 Celsius-fokkal emelkedjen.

Csütörtöki brüsszeli EU-csúcson Csehország, Lengyelország és Magyarország ellenállása miatt nem született megállapodás arról a célkitűzésről, amelynek értelmében az Európai Unió gazdaságának 2050-re szén-dioxid-semlegessé kellene válnia. A sajtó arról írt az utóbbi napokban, hogy egyre nagyobb a valószínűsége a vállalás jóváhagyásának, az ülésen azonban nem sikerült egyhangú döntésre jutni. (Korábban Magyarország és Szlovákia is úgy nyilatkozott, hogy megszavazza a határozatot - a szerk.)