A kínai fejlesztési bank (CDB) tiz éves lejáratú, 4,1 milliárd dolláros kölcsönt nyújt Türkmenisztánnak a földgáz kitermelés támogatására és az ország nyersanyagexportjának segítésére. A megállapodás a két ország közti stratégiai partnerséget erősíti tovább és intenzívebb jövőbeli együttműködést vetít előre - mondta Csiang Csao-liang (Jiang Chaoliang), a CDB elnöke a szerződés aláírását követően.

A türkmén kormány becslései szerint az ország keleti részén 21-22 ezer milliárd köbméter gáz vár feltárásra. A fejlesztés 2009-ben kezdődött, Peking akkor 4 milliárd dolláros kölcsönnel segített Asgabatnak, az újabb hitelből a munkálatok második fázisát finanszírozzák majd. A tervek szerint Kína idén 20 milliárd köbméterrel évi 60 milliárd köbméterre növeli türkmenisztáni gázimportját, vagyis teljes fogyasztásának több mint felét az egykori szovjet tagállamból fedezi.

A két ország közötti kapcsolat a 2006-os hosszú távú együttműködési megállapodás aláírása után mélyült el, ezt követően 2009-re készült el a Közép-Ázsiát és Kínát összekötő gázvezeték, amely 1883 kilométeren szállít gázt Türkmenisztánból Üzbegisztánon és Kazahsztánon keresztül Észak-Kínába.