Ügyes volt az OPEC, drágul a kőolaj

Több mint egy dollárral ugrottak meg az olajárak, miután a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) pénteken kora délután közölte, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagállamai több mint 90 százalékban teljesítették a kitermelés csökkentésére januárban hatályba lépett megállapodásban vállalt kötelezettségeiket.
Domokos László, 2017. február 10. péntek, 19:21
Fotó: Napi.hu

Az érintett 11 OPEC-tagország összesen napi 29,9 millió hordó kőolajat hozott fel a földfelszínre januárban, azaz napi több mint egymillió hordóval csökkentette kitermelését, ami azt jelenti, hogy 92 százalékban végrehajtották a megállapodást.

A nagy olajexportáló országok - az OPEC-tagok és OPEC-en kívüli államok - tavaly decemberben állapodtak meg arról, hogy naponta mintegy 1,8 millió hordóval csökkentik a kitermelést 2017 első felében. Ezúttal fegyelmezettebben hajtották végre az egyezséget, mint 2009-ben, amikor egy hasonló kitermeléskorlátozási alkut csak 60 százalékban teljesítettek - írta az MTI.

Egyes OPEC-tagállamok, mint például Szaúd-Arábia, a megállapodásban rögzítettnél is jobban korlátozták a kitermelést januárban. A decemberi 10,45 millió hordó után az idei év első hónapjában már csak napi 9,980 millió hordó kőolajat bányásztak ki az arab monarchiában.

A termeléscsökkentés alól felmentést kapott Líbia és Nigéria. Velük együtt a 13 OPEC-tagország januári napi termelése 32,270 millió hordó volt a decemberi 33,340 millió hordó után.

Az év eleji csúcsokhoz képest január végére visszaesett az olaj ára, mert a nagy olajexportáló országok kitermelésének csökkenését ellensúlyozta az Egyesült Államok növekvő kitermelése. Az amerikai kitermelés július óta 6,3 százalékkal, napi 9 millió hordóra nőtt.

Közép-európai idő szerint péntek délután fél hatkor a New York-i árupiacon a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta márciusi szállításra hordónként (159 liter) 54,10 dollárba került, 1 dollár 10 centtel, 2,08 százalékkal drágult.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj ára áprilisi szállításra hordónként 1 dollár 21 centtel, 2,18 százalékkal 56,84 dollárra nőtt az Intercontinental Exchange londoni jegyzésében.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

V0LE, 2017.02.11 11:31

@antitroll: "Egyreszt a magyar jogot ide idezni ertelmetlen. "

Ez nem kizarolag a magyar jogban van igy. A kartellezest mindenhol buntetik.

"Masreszt a kartellezok nem egyeduli szereplok a piacon."

Az teljesen mindegy. A Tesco es az Auchan sem kizarolagos szereplok, de ha kartelleznek, akkor oket megbuntetik.

"A korabbi kizarolagos piacbefolyasolo lehetoseguk megszunt."

Nem kizarolagos, de attol meg a piacbefolyasolo lehetoseguk meg adott es elnek is vele. Pont ez a baj.

"A mostani intezkedesuk is alapvetoen elkeseredett lepes de szerintem ongyilkossag."

Ezt majd a jovo eldonti, de az teny, hogy az amerikai kitermeles miatt az olaj az elkovetkezo 10-20 evben nem lesz tobbe $100, de valoszinuleg $60 sem, hacsak nem tortenik valami oriasi katasztrofa a vilagban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2017.02.11 11:20

@V0LE:
Egyreszt a magyar jogot ide idezni ertelmetlen.
Masreszt a kartellezok nem egyeduli szereplok a piacon. A korabbi kizarolagos piacbefolyasolo lehetoseguk megszunt. Ezt eppen az bizonyitja, hogy mekkorat koppantak tavaly.
A mostani intezkedesuk is alapvetoen elkeseredett lepes de szerintem ongyilkossag. Ha megelegednenek egy kb 30-40 USD kozotti olajarral akkor hosszutavon biztositanak ezt az arat. Ha viszont lengetik az arat a probalkozasaikkal elobb-utobb belefutnak a nagy pofonba. Elosegitk a nem hagyomanyos keszletek feltarasat es kinyeresuk technologiai fejleszteset es az eppen csak terjedo elektromos autozas is ujra es ujra kap egy lokest. Ez utobbi hosszu tavon a torkukra teszi a kest.
Tudom hogy nehez nekik belenyugodni a korabbi 120 USD olajar utan a harmadaba de ez van. Mivel mi nem vagyunk olajtermelo, ezert ez nekunk jo.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

V0LE, 2017.02.11 11:02

@antitroll: "A teremeles a kinalat csokkentesevel befolyasolni az arat nem szabalytalan."

Tevedsz, ezt hivjak ugyanis mennyisegi kartellezesnek a jogban. A kitermelesi kvota is ugyan olyan kartellezes, mint az arak megszabasa ( pl. kereskedelmi egysegek ), vagy a piaci feltetelek kozos meghatarozasa ( pl. bankok ).

Ime egy pelda:

Ha tegyuk fel Mo -on ket nagy paradicsom termelo ceg van es ok osszebeszelnek, hogy 2017 -ben X mennyiseget allitanak elo, hogy felhajtsak az arakat, akkor ugy megvagja oket a versenyhivatal, hogy tobbet az eletben nem beszelnek egymassal meg csinos nokrol sem.

Ezzel szemben fura modon az egesz bolygot befolyasolo mennyisegi kartellezes ellen senki nem lep fel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2017.02.11 10:44

@antitroll:
Akartam irni csak mellenyomtam a kijelzon 50 USD alatt lesz az ar. De a 40 alattit is elfogadnam. :-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2017.02.11 10:43

@V0LE:
A teremeles a kinalat csokkentesevel befolyasolni az arat nem szabalytalan. Mar csak azert sem mert a tultermeles tenykerdes volt. Szabalytalanok peldaul az egyoldalu vedovamok es a piackorlatozasok.
Egyebkent nem kell fosni nyarra 40 USD alatt lesz. Az USA es Kanada addigra potolja a piacrol kivont mennyiseget, ott mar honapok ota no a kitermeles. Kezdodik elolrol...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html