Ügyes volt az OPEC, már drágul a kőolaj

Január elsején lépett hatályba a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és a kartellhez nem tartozó államok termeléskorlátozási megállapodása; az olaj ára több mint egy százalékot emelkedett kedden délelőtt.
MTI, 2017. január 3. kedd, 11:40
Fotó: Reuters

Novemberben állapodtak meg a felek abban, hogy 2017 elejétől összességében napi 1,8 millió hordóval csökkentik olajkitermelésüket. Mind a Brent, mind a WTI típusú nyersolaj-fajta piaci ára több mint egy százalékot emelkedett kedd délelőtt az előző kereskedési napi záró értékhez képest.

A piaci szereplők keresni fogják a bizonyítékokat arra vonatkozóan, hogy a résztvevők valóban betartják-e a megállapodást - véli a származékos ügyletekkel foglalkozó londoni CMC Markets brókercég vezető elemzője. Ric Spooner szerint a megállapodást valószínűleg betartják a felek, főképpen a kezdeti időszakban.

Oroszország vállalta a kartellen kívüli országok közül a legnagyobb mértékű csökkentést, napi 300 ezer hordót, melyet az év első felében fokozatosan fog elérni. Decemberben az orosz kitermelés változatlanul napi 11,21 millió hordó volt, mely megközelítette a 30 éves termelési csúcsot.

Két OPEC-tag mentesült a termelés visszafogása alól, Líbia és Nigéria. Líbia a decemberi, napi 600 ezer hordóról immár 685 ezerre növelte a kitermelését január elsejétől.

HOZZÁSZÓLÁSOK