Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Novovoronyezsi Atomerőmű II. kiépítésének második blokkja már a harmadik az Oroszországban épült hasonló blokkok sorában. Az első ilyen típusú egységet, a Novovoronyezsi Atomerőmű II-es kiépítésének első blokkját 2016-ban indították el, és azóta 18,3 milliárd kWh villamos energiát termelt. A második hasonló blokkot a Leningrádi Atomerőmű II. kiépítésében 2017-ben állították termelésbe.

A közlemény szerint az innovatív 3+ generációs blokkok jobb technológiai-gazdasági mutatókkal bírnak, amelyek szavatolják az üzemeltetés teljes biztonságát.

A VVER-1200 típusú blokkok legfőbb jellemzője, hogy azok egyesítik az aktív és a passzív biztonsági megoldásokat, és így az atomerőművek a lehető leghatékonyabb védelmet élvezik a külső és a belső hatások ellen. A passzív biztonsági rendszerek a villamosenergia-betáplálás teljes kiesése esetén az üzemeltető személyzet részvétele nélkül is működőképesek. A VVER-1200 típusú blokkokat úgynevezett zónaolvadék-csapdával is ellátják. Ez egy olyan eszköz, amely képes felfogni egy rendkívüli kis valószínűségű, zónaolvadással járó baleset esetén az olvadékot. A passzív hőelvezető rendszer áramhiány esetén biztosítja, hogy a gőzfejlesztőkön keresztül a reaktor maradék hőjét el lehessen vezetni.

A 3+ generációs blokkok jobb gazdasági mutatóinak köszönhetően az egység teljesítménye 20 százalékkal nőtt, a kiszolgáló személyzet létszáma ugyanakkor 30-40 százalékkal csökkent, a fő berendezések tervezéskor várható élettartamát megduplázták, elérve a 60 éves életartamot, amely akár további 20 évvel hosszabbítható meg.

A Novovoronyezsi Atomerőmű jelenleg a legnagyobb villamosenergia-termelő egység a Voronyezsi régióban. A térség hozzávetőleg 90 százalékát látja el villamos energiával és 90 százalékban fedezi Novovoronyezs városának hő- és melegvíz-ellátását, továbbá több mint 20 nagyvállalat és Csernozjom Gazdasági Körzet 2,3 millió lakosának energiaellátását biztosítja.