Oroszország legnagyobb bankja szemet vetett a mesés profitokat ígérő technológiai iparra: néhány év alatt le akarja vedleni pénzintézeti bőrét, amely alól egy óriási technológiai vállalat kígyózik majd elő - derül ki a Moscow Times beszámolójából.

A tervet a célhoz illó csinnadrattával jelentették be: German Gref vezérigazgató (képünkön) az Apple éves termékbejelentőihez hasonló látványos bemutatón vezette elő, mit várhatnak majd a fogyasztók az megújult vállalattól.

A termékek terén egy új okos képernyőt és hangszórókat, egy tévéboxot és egy olyan virtuális termékcsaládot mutattak be, amivel az Amazon online kiskereskedelmi óriás Alexa névre keresztelt lakásmenedzsment-rendszerével fogják felvenni a versenyt. És ezzel nem volt vége a bejelentéseknek. További újítás lesz a cégtől a SberPay fiztési rendszer, amely az ApplePay megfelelőjeként jelenik meg a piacon és saját appboltjaik is lesznek.

German Gref AFP

Régi-új név

Az új élethez új márkanév is kell, ennek szellemében elhagyják a bankot a vállalat elnevezéséből, és nemes egyszerűséggel Sber néven fog futni tovább az állami ellenőrzés alatt álló cég szekere. Ezzel azt akarják jelezni, hogy immáron nem csupán egy bankról van szó, hanem egy igazi technológiai vállalatról is. Csak az átkeresztelés 2,5 milliárd rubelbe (10 milliárd forint, egy kisebb focistadion ára) fog kerülni és hat évet vesz majd igénybe.

A változás nem éri derült égből villámcsapásként a megfigyelőket, miután a Sberbank az elmúlt években jelentős technológiai befektetéseket hajtott végre. Egyebek mellett megszerezte a Mail.Ru ötödét - ez a vállalat Oroszország legnagyobb technológiai cége, a Yandex versenytársa. A Mail.Ru tulajdonában van a VKontakte, a legnagyobb orosz közösségi site is. Emellett fektettek pénzt az autómegosztásba, az étel-házhozszállításba, az e-kereskedelembe, az önvezető autók fejlesztésébe, a mesterséges intelligenciába és streaming szolgáltatásokba.

A tervek között szerepel a SberPrime szolgáltatás bevezetése, ami az Amazon hasonló nevű kínálatának orosz megfelelője lesz. A SperPrime ügyfeleinek ingyen fogják házhoz szállítani a vállalat online boltjaiban vásárolt árut, zene- és filmstreamingot, távoli tárolási szolgáltatást vehetnek igénybe és árengedményt kapnak a házhoz szállított ételek cechjéből, illetve a taxiszámlákból.

Az új tartalomhoz illő új külső 14 ezer újjáalakított bankfiókot foglal magában, amelyekben lecserélik a pénzkiadó ATM-automatákat többfunkciós gépekre. Ezek arcfelismerő technológiát is tartalmaznak majd és a bankolás mellett taxit vagy ételt is rendelhetnek rajtuk keresztül az ügyfelek.

Mamut

A Sberbank Oroszország legnagyobb piaci értékű tőzsdén jegyzett vállalata. Piaci kapitalizációja több mint 5,2 ezer milliárd rubel (67 milliárd dollár, a magyar GDP közel fele). Nyeresége 2019-ben 845 milliárd rubel volt (3380 milliárd forint, ebből hét és fél budapesti 4-es metrót lehetne építeni). Az orosz technológiai ipar fő hibájának azt szokták tartani, hogy sok cég között oszlik el, azaz szétaprózott, miközben Oroszország azon néhány ország között van a világon, amelyben például nem a Google a legnagyobb keresőplatform.

A külföldi technológiai országokat részben az állam tartja távol a számukra kedvezőtlen szabályozással, így mintegy védett piacon nyomulhat előre a Sberbank a technológiai órássá válás országútján. A látványos bejelentési ceremónia után - amelyen egyébként orosz színészek és a tévésztárok is megvillantották a mosolyukat - 0,8 százalékkal esett a bank részvényeinek árfolyama.