A Szlovák Sörkorona, a legnagyobb szlovákiai sörversenybíráló idei értékeléséből kiderül, hogy egyre kelendőbbek a radler típusú, illetve az alkoholmentes sörök a szomszédos országban - derült ki a pozsonyi Új Szó cikkéből. Az utóbbiak adják a piac mintegy egynegyedét.

Eközben zsugorodik komlótermesztés: a rendszerváltás idején még 1200 hektáron termesztettek komlót Szlovákiában, míg napjainkban már csak alig 150 hektáron.

A világos és a barna sörök kategóriájában az Arany Fácán, a Saris és a Corgon vitte el a legtöbb díjat, az alkoholmentes vegyes kategóriában a Steiger és a Topvar is szerephez jutott. Az ínyencségeknek számító kategóriákban (búzasör, felső erjesztésű sör) jól szerepeltek a helyi sörfőzdék. Egyre jobban terjednek a kézműves sörfőzdék, napjainkban már közel hetvenet tartanak nyilván Szlovákiában.

Az ógyallai Heineken minden nyáron új terméket dob a piacra, a Gambrinus a profilbővítés helyett a frissességet helyezte előtérbe. Az általa alkalmazott új technológia eredményeként a nem pasztőrözött sör csapolása is megoldódott. A Kozel saját márkájú sörözőkkel próbál a sörbarátok kedvében járni.