Új fenyegetést kaptak a bankok

Kelet-Európát az a veszély fenyegeti, hogy a nyugati anyabankok veszteségeik ellensúlyozására elvonják keleti leánybankjaik tőkéjét.
Barabás T. János, 2011. október 25. kedd, 13:43
Fotó: Napi.hu

A kelet-európai országok attól tartanak, hogy a bankok feltőkésítési szabályainak változása lehetővé fogja tenni, hogy az anyabankok elvonhassák a térségből leányvállalataik tőkéjét, kockáztatva ezzel gazdaságaik stabilitását - írta az EUobserver.

Traian Basescu román államfő a vasárnapi uniós csúcson kijelentette, hogy ezt nem engedhetik meg. A román bankszektor fele az olyan, pénzhiánnyal küszködő osztrák és görög bankok tulajdonában van, mint az Erste, a Raiffeisen, az Alpha Bank és a Eurocredit.

Az Erste - a legnagyobb romániai bank - tegnap közölte, hogy közel 1 milliárd eurós nettó veszteséggel zárja az évet leírások, magyarországi és romániai leánybankjainak külön megadóztatása és az európai adósságválság miatt. Bajba kerülhet Bulgária is, amely bankjainak 30 százaléka görög tulajdonban van, s hasonló veszély fenyegeti Szerbiát is.

Jeromin Zettelmeyer, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) vezető közgazdászának helyettese szerint a Nemzetközi Valutaalap ugyan kész az esetleg megszoruló országok segítségére sietni, ez azonban növelné eladósodottságukat és a költségvetési hiányt, amivel kemény harcban állnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK