Új Intel-chipek - jöhetnek kisebb étvágyú laptopok

A korábbiaknál gyorsabb, de kisebb fogyasztású chipekkel lép piacra az Intel.
NAPI Online, 2007. november 12. hétfő, 08:13
Fotó:

Ma mutatja be legújabb generációs mikroprocesszorait az Intel Corp., a világ legnagyobb félvezetőgyártója. Ezek a chipek azzal az új technológiával készültek, amelynek segítségével 40 százalékkal több tranzisztort helyeznek el egy processzorban, mint korábban. Emellett olyan új anyagokat használnak, amelyek csökkentik az elektronikus veszteséget, következésképpen a fogyasztást.

Az új termékcsalád legnagyobb teljesítményű tagja 820 millió tranzisztort tartalmaz, szemben az eddig technológiával készült, hozzá hasonló chip 582 milliójával. Az Intel első processzorában a hetvenes években 2300 tranzisztor volt. A fejlődés titka, hogy egyre végkonyabbá válnak az áramkörök vezetékei: most például a 45 nanométeres "vastagság" váltja fel a 65 nanométerest.

A fogyasztás csökkentésének elsősorban a laptopok esetében van jelentősége - bár az is igaz, hogy nemrégiben összeadták az asztali számítógépek összfogyasztását, és horribilis energiamennyiség jött ki -, mivel ez teszi lehetővé, hogy egyre tovább működjenek egy feltöltéssel.

Az Intel 8 milliárd dollárt költött üzemei felkészítésére a 45 nanométeres technológia alkalmazására. A termékek piacra dobásával legalább 6 hónap előnyre tett szert legnagyobb versenytársával, az AMD-vel szemben. Az új chipek - amelyek először a high-end gépekben és a szerverekben jelennek meg - 2008 közepétől kerülnek be az átlagos PC-kbe, illetve laptopokba.

HOZZÁSZÓLÁSOK