A Michel Barnier EU-s versenyügyi biztos által felállított ún. Liikanen-bizottság csak egy hónap múlva fejezi be munkáját a bankok szerkezetátalakításának kívánatos irányáról, bennfentes források azonban úgy tudják, többségi támogatást élvez az a javaslatcsomag, amely a saját számlás kereskedést tiltó amerikai Volcker-szabályok és a lakossági üzletágat szigorúan elválasztani hivatott brit Vickers-csomag egyfajta ötvözete lenne.

A javaslat szerint azt a bankot, amelynél a kereskedési célú eszközök értéke meghaladja a teljes eszközállomány bizonyos hányadát (valószínűleg 5%-át), arra köteleznék, hogy kereskedési tevékenységét egy külön e célra feltőkésített leánycégnél végezze. A források szerint a 11 tagú Liikanen-bizottságnak sikerült a testületen belül nem csak konszenzusos, de a nagy többség támogatását élvező javaslatokról döntenie.

A javaslatot elvető tagok érvelését figyelembe veendő felmerült annak lehetősége is, hogy hasonló, elkülönített leánycéget csak akkor írnának elő e célra, ha az adott bank a fizetésképtelenség szélére sodródna. Ekkor viszont a bankok szükséghelyzetre előírt "végakaratában" kellene rögzíteni ennek szabályait.

Erkki Liikanen finn jegybankár a tervek szerint októberben mutatja be a bizottság jelentését Barnier biztosnak, az Európai Bizottság pedig ezt követően tekinti át (és szükség esetén módosítja), mielőtt saját javaslataként publikálná. Barnier álláspontja nem ismeretes az üggyel kapcsolatban, de bennfentesek szerint nem valószínű, hogy jelentősen módosítani fog a jelentés javaslatain.