Az Európai Bizottság reményét fejezte ki, hogy a lépés, mind a kínai, mind pedig a világgazdaság számára kedvező lesz, és segít a globális egyensúlytalanságok feloldásában. Brüsszelben hangsúlyozták, hogy az EU-bizottság a kérdésben kétoldalú alapon is várakozással tekint a kínai pénzügyi hatóságokkal való együttműködésre.

Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója már szombaton üdvözölte a kínai jegybank bejelentését, amely szerinte növelni fogja mind a kínaiak jövedelmét, mint a belföldi beruházásokat.

Barack Obama amerikai elnök és Timothy Geithner pénzügyminiszter a bejelentést üdvözölve a döntés "határozott megvalósítását" szorgalmazta, amely szerintük kedvezően járulna hozzá az erős és kiegyensúlyozott világgazdasági növekedéshez. Mint amerikai részről elhangzott, az intézkedés próbája az lesz, hogy Kína milyen messzire megy a jüan felértékelésében, és milyen gyorsan teszi ezt.

A szentpétervári gazdasági fórumon tartózkodó Nicolas Sarkozy francia elnök és az orosz pénzügyminiszter ugyancsak "bíztatónak" nevezték a kínai lépést, bár orosz részről megjegyezték, hogy az nem érinti jelentősen az orosz külkereskedelmet.

Egyes elemzők a bejelentést - amelyet Kína a jövő hétvégi torontói G20 csúcsértekezlet elé időzített - egyenesen "új korszakként" értékelik, amellyel a jüan "de facto" dollárhoz kötése véget ér. A csúcsot elemzők nem hivatalos határidőnek tekintették arra vonatkozóan, hogy Kínának lépnie kell árfolyampolitikáját illetően.

A kínai központi bank szombaton jelentette be, hogy rugalmasabb árfolyampolitikát vezet be, de nincs szó a jüan nagyszabású felértékeléséről.

Kínai vezetők már korábban ígéretet tettek az árfolyamreformra, de - mind mondták - a változtatások fokozatosak lesznek.

A mostani jegybanki közlemény leszögezte, hogy semmi sem indokol nagy változásokat az átváltási árfolyamban, és megismételte, hogy a bank továbbra is a már bejelentett árfolyamsávon belül lebegteti a jüant. 2008 nyara óta a jüan gyakorlatilag a dollárral együtt mozog, hogy növelje a kínai gyártók versenyképességét a visszaesett kereslet közepette. Az Egyesült Államok és más országok erős nyomást gyakorolnak Pekingre a szerintük túlzottan leértékelt jüan árfolyamának változatása érdekében.

Li Tao-kuj (Li Daokui), a kínai jegybank tanácsadója elmondta, hogy a felértékelés szerény lesz, és nem zárható ki a leértékelés sem, ha az euró árfolyama meredeken zuhanna a dollárhoz képest.