Új tárgyalást akar a 24 évre ítélt Enron vezető

A gyászos véget ért Enron ex-vezérigazgatója, Jeffrey Skilling beadványában kéri az amerikai legfelsőbb bíróságot ügyének újratárgyalására.
NAPI, 2010. március 4. csütörtök, 16:41
Fotó:

A 24 évre ítélt vezető igazságtalannak érzi a döntést és per újrafelvételre szólította fel az amerikai legfelsőbb bíróságot. Az 2007-es jogerős ítéletben csalás, bennfentes kereskedelem és konspiráció bűntettében találták bűnösnek Skillinget.

Skilling beadványában tiltakozik az őt elítélő houstoni bíróság ellen, véleménye szerint a bíróság elfogult volt vele szemben és az ellene felhozott vádakat félreértelmezték. A volt vezérigazgató többek között a "természetbeni ellenszolgáltatások" fogalmát kritizálja, amelyet véleménye szerint rosszul interpretáltak a houstoni bírák.

Az amerikai törvényhozásban nem precedens nélküli a "természetbeni ellenszolgáltatások" tilalma. A fogalom alatt azokat a módszereket kell érteni, amelyek a korrupció terjedését segítik elő, nem pénzben történő megvesztegetéssel - például luxus hajójegyek "adományozása", VIP belépők "ajándékozása" a legfelkapottabb sporteseményekre, stb. Az Enron vezetője - a bíróság szerint - többször alkalmazott ilyen eszközöket a befektetők bizalmának megnyerésére.

Skilling értelmezésében a kiterjedt konspirációs háló, amelyet a bíróság szerint a befektetők bizalmának fenntartására és az Enron pénzügyi helyzetét illetően hamis látszat keltésére használt fel, nem feltétlenül kapcsolható ezekhez az ajándékokhoz.

Az elítélt azt is megkérdőjelezi, hogy egy személyben ő lenne a felelős az Enron-katasztófáért - a cég bedőlése után 21 ezer ember maradt állás nélkül és több milliárd dollárt veszítettek a befektetők. Skilling beadványa a Enron szívrohamban elhunyt alapítója, Kenneth Lay és a 6 évet kapott akkori pénzügyi igazgató, Andrew Fastow nevét is tovább feketítheti.

Az Enron a csődeljárás után teljesen átalakult, felvette az Enron Creditors Recovery nevet és misszióját is megváltoztatta. A cég új célja az, hogy újraszervezze és felszámolja a fennmaradó Enron-ügyleteket az amerikai történelem legnagyobb és legkomplexebb csődjét követően.

Az Enron energiavállalatról és 2001-ben napvilágra kerülő csalásaikról már készült egy Oscar-jelölt dokumentumfilm (Enron: The Smartest Guys in the Room), sőt egy tévéfilm is (Az Enron-botrány).

HOZZÁSZÓLÁSOK