Új területen hódít a Coca-Cola

Visszatér Mianmarba a Coca-Cola, amely a diktatúra 60 éves regnálása alatt nem kívánatos ital volt az országban.
NAPI, 2012. június 15. péntek, 14:10
Fotó: Napi.hu

Hamarosan visszatér Mianmarba a Coca-Cola Co., a világ legnagyobb üdítőital-gyártója - jelentette a Bloomberg. Az amerikai óriáscég - amely a világ országai közül csak Mianmarban, Kubában és Észak-Koreában nem képviselteti magát hivatalosan - 60 éves kihagyás után jelenik meg újra a 67 millió lakosú délkelet-ázsiai országban.

A lépést az teszi lehetővé, hogy a megindult demokratizálódási folyamat nyomán az USA kormánya feloldja a korábbi diktatúrával szemben bevezetett gazdasági szankciókat. A Coca-Cola már csak a reményei szerint hamarosan megérkező engedélyekre vár, aztán megkezdi az exportot a szomszédos országokból, majd három-öt éven belül jelentős befektetést tervez Mianmarban.

Az amerikai cég közleményében fontosnak tartotta leszögezni, hogy tevékenységét a szigorú belső munkaügyi, etikai, korrupcióellenes és környezetvédelmi szabályai szerint fogja végezni a szűz területen. Mianmar a világ egyik legszegényebb országa, amely befektetési boom előtt áll, ha betartja az IMF múlt hónapban elfogadott gazdaságpolitikai ajánlásait.

A Coca-Cola előtt a WPP hirdetési óriás, a Tata Motors és a Honda autógyártó és GE gépipari cég jelezte érdeklődését a befektetési lehetőségek iránt.

HOZZÁSZÓLÁSOK