A Financial Times című londoni üzleti napilap hétfőn azt írta, hogy a Nissan felgyorsította a Renault-tól való elszakadás titkos tervezési folyamatát - idézi a hírt az MTI.

"Ezek rosszindulatú információk" - mondta Le Maire kedden a CNEWS francia hírtelevíziónak adott nyilatkozatában, rámutatva, "sok a manipuláció" a Nissannak tulajdonított, ám általa cáfolt szándékokban.

A francia miniszter úgy vélte, ezeknek az állításoknak az a célja, hogy destabilizálják a valóban nehézségekkel küzdő francia-japán autóipari szövetséget, zűrzavart keltsenek egy olyan pillanatban, amikor éppen azon dolgoznak, hogy helyreállítsák a szövetséget.

Carlos Ghosn, a Renault-Nissan egykori nagyhatalmú vezetője múlt héten Bejrútban tartott sajtóértekezletén kijelentette, hogy nem létezik többé a két autógyártó szövetsége, "nem működik" a konszenzus stratégiája.

Jean-Dominique Senard, a Renault elnöke a L,Écho című belga napilap keddi számában megjelent nyilatkozatában leszögezte, hogy hamarosan bebizonyítják, a Renault-Nissan szövetség működik. A japán autógyártó jelezte, hogy egyáltalán nem áll szándékában felbontani az együttműködést és a szövetséget a Renault-val és a japán Mitsubishivel.

Az autóipari szövetség felbomlásáról szóló újabb hírek miatt a Reanult árfolyama hétfőn 2,82 százalékos, a Nissané pedig kedden 2,96 százalékos mínuszban zárt.

Carlos Ghosn a Nissan Motor Co., a Renault SA és a Mitsubishi Motors Corp. részvételével létrehozott autóipari szövetség vezetője volt. Japánban 2018. november 19-én őrizetbe vették, majd letartóztatták pénzügyi vétségek miatt. Az autóipar egykori titánja végül a múlt év végén titokban megszökött Japánból és Libanonba távozott.

A Nissan és a Mitsubishi még 2018 novemberében felmentette minden tisztségéből a cégvezért, míg a Renault elnöki és a vezérigazgatói tisztségéről tavaly január 23-án mondott le Carlos Ghosn.