Újabb fejlemény a Boeing-katasztrófa ügyében

Az etióp légitársaság Boeing 737-esének katasztrófáját tényleg rendszerhiba okozhatta, ezt megerősíti a katasztrófa előtti pillanatokból származó hangfelvétel. Az új információról a Wall Street Journal (WSJ) számol be, amit a BBC és 444.hu szemlézett.
Szepesi Anita, 2019. március 30. szombat, 17:06
Fotó: AFP

A hangfelvételen hallható, amint a lezuhanás előtt az egyik pilóta azt kiabálta társának:"Emeld! Emeld!". A gép ezt követően, a felszállás után 6 perccel földhöz csapódott, senki nem élte túl a 157 halálos áldozattal járó katasztrófát. A WSJ szerint a felvétel is erősíti a gyanút, hogy a Boeing 737-es gépek átesést megakadályozó rendszere okozta a tragédiát. A szoftver téves információk alapján mintegy 137 méterrel a föld felett süllyedésbe kezdett, az irányítást viszont nem tudták visszavenni az automatikától a pilóták - derül ki a portál cikkéből.

A Lion Air Boeingjének dzsakartai lezuhanása 189-áldozatot követelt tavaly.

A szerencsétlenségek után a Boeing gépeit világszerte a földre parancsolták. A repülőgépgyártók sajtótájékoztatón megígérte, hogy minden Max gépet olyan műszerrel szerelnek fel, amely könnyen orvosolja hibát, illetve az átbukást is gátló rendszer (MCAS) szoftverjét is frissítik.

HOZZÁSZÓLÁSOK