Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Bizottság kedden - az európai uniós összefonódás-ellenőrzési rendelet alapján - jóváhagyta, hogy az E.ON felvásárolja az Innogy elosztási és fogyasztói megoldásokat kínáló üzletágát, valamint egyes villamosenergia-termelési eszközeit. A jóváhagyás feltétele, hogy az E.ON maradéktalanul eleget tegyen az általa önként vállalt kötelezettségeknek.

Mind az E.ON, mind pedig az Innogyt irányító RWE németországi székhelyű energiavállalat. Mindkét cég több tagállamban folytat üzleti tevékenységet, ám tevékenységük elsősorban Csehországban, az Egyesült Királyságban, Németországban, Magyarországon és Szlovákiában fedi egymást.

A vizsgálat lefolytatását követően az Európai Bizottság fenntartásokat fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy az összefonódás - az eredetileg bejelentett formájában - több piacon is számottevően visszavetette volna a versenyt. Az érintett piacok közé tartozik a nem szabályozott vállalkozások kiskereskedelmi villamosenergia-ellátásának magyarországi piaca is.

Ennek oka az, hogy az E.ON és az RWE a Magyarországon működő három legfontosabb kiskereskedelmi cég közé tartozik, így jelentős versenykényszert gyakorolnak egymásra, ami viszont a két vállalat egyesülése esetén elveszik.

Annak érdekében, hogy eloszlassa a bizottság magyarországi piacra vonatkozóan megfogalmazott aggályait, az E.ON vállalta, hogy a szabályozatlan magyarországi piaci szegmensben leválasztja kiskereskedelmi villamosenergia-üzletágát, ideértve az összes eszközt és az összes alkalmazottat. Erre tekintettel az Európai Bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a vállalt kötelezettségeknek megfelelően módosított ügylet a továbbiakban már nem vet fel versenyjogi aggályokat.