Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tárcavezető azután döntött a lemondásról, hogy az Index.hr hírportál még múlt héten nyilvánosságra hozta Martina Dalic privát levelezését több konzulens céggel. Ebből kiderült, hogy ugyanazok írták az Agrokor megmentésére irányuló törvényt, akik később profitáltak annak megvalósításából - írja az MTI.

A kormányfő hosszan kifejtette, milyen intézkedéseket hoztak az elmúlt egy évben az Agrokor megmentése érdekében. Elmondta: sajnálja, hogy nem volt teljesebb és átláthatóbb a folyamat, amellyel elkerülhették volna, hogy árnyék vetüljön erre a rendkívül sikeres eljárásra, amely megakadályozta az Agrokor válságának átterjedését más pénzügyi és gazdasági rendszerekre. Sajnálatát fejezte ki, hogy a miniszter távozik a kormányból, mert szerinte jelentős mértékben járult hozzá számos gazdasági kérdés megoldásához.

Dalic kijelentette: nem követett el semmi törvénytelenséget vagy erkölcstelenséget, de nem akar a kormány és a kormányzó jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) terhére lenni.

A HDZ koalíciós partnerei felháborodásuknak adtak hangot a levelezések tartalma miatt. Az ellenzék a kormány távozását követeli, és előrehozott választásokat sürget.

A tárcavezető tíz hónap hallgatás után idén februárban egy parlamenti bizottsági meghallgatáson mondta el, hogy ő írta azt a törvényt, amely az Agrokor megmentésére irányul. A nyilvánosságra hozott levelezésekből kiderül: a tanácsadó cégek és ügyvédi irodák, amelyek titokban dolgoztak a kormánynak a lex Agrokor néven emlegetett törvény megírásában, haszonra tettek szert, miután a mentésben is részt vettek. Összesen 141 cég és magánszemély látta el tanácsokkal a válságmenedzsmentet, honoráriumaik egy év alatt elérték a fél milliárd kunát (21,4 milliárd forint).

A Lex Agrokor a Parmalat megmentésére irányuló olasz törvény alapján íródott, ugyanakkor abban a törvényben van egy cikkely, amely az összeférhetetlenségről szól: azok, akik részt vettek a törvény megalkotásában, nem vehetnek részt a mentésben. A horvát törvényből ez kimaradt.

A 2016-ban csődközelbe jutott mamutvállalat megmentésére a parlament április 6-án gyorsított eljárásban elfogadta a lex Agrokor néven emlegetett törvényt, amely lehetővé teszi stratégiai cégeknek, hogy az államtól rendkívüli igazgatási eljárást kérjenek, megelőzve ezzel a csődeljárást. Ilyenkor a konszern élére rendkívüli kormánybiztost neveznek ki, akinek 15 hónapja van arra, hogy átszervezze, fenntarthatóvá és fizetőképessé tegye a vállalatot.

Képünk forrása: AFP Photo