Újabb államosítást fontolgat a brit kormány

A Rolls-Royce nukleáris technológiával foglalkozó üzletágának államosítását fontolgatja a brit kormány, tekintettel a súlyos üzleti gondokkal küszködő ipari csoport kritikus szerepére az önálló brit nukleáris ütőerőt hordozó atomtengeralattjáró-flotta reaktorainak tervezésében és karbantartásában - írta a hétfői Financial Times.
MTI, 2015. december 14. hétfő, 11:08
Fotó: Reuters

A napilap értesülései szerint David Cameron miniszterelnök hivatala annak nyomán dolgoztatott ki erre terveket, hogy a Rolls-Royce nem egészen két év alatt öt profitfigyelmeztetést adott ki.

A Financial Times úgy tudja, hogy az esetleges államosítás mellett a felmerült lehetőségek között van a Rolls-Royce és a legnagyobb brit hadiipari csoport, a BAE Systems részleges vagy teljes összeolvadása is. A lap forrásai szerint kormánykörökben erősödik az aggodalom amiatt, hogy a válságba került Rolls-Royce esetleg külföldi felvásárlási kísérlet célpontjává válhat, mielőtt az új vezérigazgatónak, Warren Eastnek sikerül helyreállítania a befektetői bizalmat.

Kormányzati illetékesek azt is aggasztónak tartják, hogy a Rolls-Royce igazgatótanácsának nincs elégséges tapasztalata az ellenséges - vagyis a vállalatvezetést megkerülő, közvetlenül a részvényeseknek tett - átvételi ajánlatok kezelésében - írta a terveket ismerő forrásait idézve a Financial Times.

Az állami érdekeket egy aranyrészvény óvja, amelynek alapján a Rolls-Royce a kormány hozzájárulása nélkül nem értékesíthet a vállalati szintű nettó eszközállományból vagy a nukleáris üzletágból 25 százalékos vagy ennél nagyobb részesedést. Emellett 15 százalékban határozták meg a külföldi tulajdonrész lehetséges felső határát. Ezeket a biztosítékokat még 1987-ben, a Rolls-Royce privatizációjának idején rögzítették. A brit kormány 16 évvel korábban szintén államosította az akkor csőd fenyegette patinás ipari csoportot.

A brit védelmi minisztérium elemzői szerint azonban egy esetleges új tulajdonos még így is kedvező lehet a részvényesek számára, és a befektetők nyomást gyakorolhatnának az államra, hogy legalább a Rolls-Royce polgári repülőgép-ipari részlegében adja fel vétójogát - áll a lap beszámolójában. A Rolls-Royce a világ második legnagyobb repülőgéphajtómű-gyártója.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

enapi, 2015.12.14 11:15

Mivel saját céggel készíti állami támogatásnak minősül ezért kötelező uniós eljárást kell indítani.
Cameron nincs olyan jóban Orbánnal mint az gondolják sokan.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html