BUX
39138

Újabb bank ment csődbe

Csődöt jelentett a spanyol Banco Madrid hétfőn, miután anyacége, a Banca Privada d'Andorra (BPA) pénzmosási botrányba keveredett, és vezetőjét, Joan Pau Miquelt letartóztatták Andorrában.

MTI-Eco, 2015. március 16. hétfő, 16:27

A Banco Madrid közleményében azzal indokolta a csődöt, hogy az elmúlt napokban "súlyos károkat" szenvedett. Az ügyfelek ugyanis tömegesen kezdték kivenni a pénzüket a bankból, miután kipattant a botrányt.

Az ügy március 10-én kezdődött, amikor az Egyesült Államok pénzügyminisztériumának tranzakciókat ellenőrző részlege (FinCEN) pénzmosással gyanúsította meg a BPA vezetését. A hivatal állítása szerint kínai, venezuelai és orosz bűnözőkkel működtek együtt a bankvezetők. A legújabb információk szerint több egykori magas rangú venezuelai politikus is érintett.

Az andorrai pénzügyi felügyelet azonnali vizsgálatot rendelt el, ennek nyomán Spanyolországban a központi bank is ellenőrzést indított a madridi leányvállalatnál. A Banco Madrid igazgatótanácsa ezután testületileg lemondott. Az andorrai banknak Panamában is van fiókja, ott is elindult az ellenőrzés.

A csődöt jelentett Banco Madrid 100 százalékban a BPA tulajdona. A bent ragadt betéteket a garanciaalap fizeti ki 100 ezer euróig (30 millió 360 ezer forint).

A Banco Madrid nem számít nagy banknak Spanyolországban, 15 ezer betétese van és további 47 ezer olyan ügyfele, akik értékpapírokba és egyéb pénzügyi termékekbe fektették be pénzüket.