A Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) vasárnap publikált negyedéves jelentésében az olvasható, hogy a Bázeli Bankfelügyeleti Bizottság megemelheti a globális tőkeáttételi mutatót (global leverage ratio). A BIS szerint ugyanis a nagy pénzintézeteknél a rendszerszintű válságok kialakulásának kockázatát így anélkül is lehet mérsékelni, hogy a szigorúbb feltételek a gazdaságra negatív hatást gyakorolnának.

A dokumentum szerint bőven lehet a jelenlegi, átmeneti jelleggel 3 százaléknál meghatározott tőkeáttételi mutatót 4-5 százalékra növelni. Az emelkedés konzisztens lenne a bankok magasabb tőkekövetelményeivel is. A 3 százalékban meghatározott időközi tőkeáttételi mutató végleges szintjéről jövőre születhet döntés - írja a Reuters.

A kötelező tőkeáttéti mutatót 2018 januárjától vezetik be a felügyeleti szervek egy plusz biztonsági elemként. A mutató a bankok kockázatvállalását és eladósodottságát méri, kockázatokkal súlyozatlanul osztályozza a bankok eszközeit, továbbá célja részben az is, hogy a bankok ne torzíthassák a tőkekövetelmények csökkentése végett a kockázatok alulsúlyozásával a mutatóikat.