Az újabb bankbukások egyúttal a szövetségi betétbiztosítóra (FDIC) is újabb terheket raknak a toxikus eszközállomány növekedésével.

A betétbiztosító a négyből két bank - a Centennial Bank (Utah), valamint a Waterfield Bank (Maryland) esetében nem talált vevőt. A floridai Sun American Bankot a First-Citizens Bank & Trust szerezte meg, míg a bank of Illinois közel 200 milliós betétállományát a Heartland Bank and Trust veszi át, a veszteségeken pedig osztozik a betétbiztosítóval.

A Centennial Bank bizonyos tevékenységeit a Zions Bancorporation veszi át az FDIC közleménye szerint, míg a Waterfield Bank körülbelül 155 millió dolláros betéti és eszközállományát egy újonnan engedélyezett hitelintézet veheti át.

A hitelintézetek az elmúlt 17 évben a leggyorsabb ütemben kénytelenek feladni működésüket a nemfizető ügyfelek növekvő aránya miatt, és Sheila Bair, az FDIC elnöke február végé arra figyelmeztetett, hogy a bedőlések üteme még gyorsulhat is, így az idei év még a 140 banki bukést hozó tavalyi évnél is gyászosabb lehet apénzintézeteknek - számolt be a Bloomberg.

A szervezet az év végén 702 problémás bankot, mintegy 402,8 milliárd dollár eszközértékben tartott nyilván listáján, ami 27 százalékos emelkedés 2009 harmadik negyedéves állapotaihoz képest.