A Die Presse cikke szerint Georg Pölzl a posta csütörtöki éves mérlegét ismertető sajtótájékoztatóján úgy vélekedett, hogy a postai liberalizálásról szóló magyar törvény "egyértelműen a Magyar Postát részesíti előnyben".

"Olyan, mintha Ausztria olyan törvényt hozna, miszerint csak közalkalmazottak kézbesíthetnek levelet" - idézte a lap a vezérigazgatót.

Az osztrák cég magyar leányvállalata, a Feibra Magyarország januárban benyújtotta piacra lépési kérelmét a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóságnak. A cég 1990 óta tevékenykedik Magyarországon a reklámküldemények piacán, ahol a honlapjukon olvasható tájékoztató szerint piacvezetők.

A Die Presse cikke szerint Pölzl leszögezte, hogy a vállalat nem vonul ki a magyar piacról, de amíg a piaci helyzet nem változik, nem "visznek több pénzt Magyarországra".

A legtöbb európai uniós tagállamban 2011-ig végre kellett hajtani a postai piac liberalizációját, de néhány újonnan csatlakozott ország, köztük Magyarország, 2012 végéig kapott haladékot erre.

A postai szolgáltatások piacát megnyitó folyamat utolsó lépéseként, az Országgyűlés tavaly októberben fogadta el a Magyar Posta addigi monopolhelyzetének megszüntetéséről szóló rendelkezést.

Pölzl szavai szerint a magyar az egyetlen piac, ahol az Osztrák Posta veszteséges volt tavaly. A lap szerint "egyszámjegyű milliós nagyságrendű" volt ezt a veszteség. Konszernszinten ezzel szemben a vártnál jobb eredményt, 182 millió eurós üzemi eredményt könyvelhetett el tavaly a vállalat.