Kínai befektetők egy csoportja 8000 kilométeres repülőútra indult abban a reményben, hogy visszakaphatja a pénzét - írta a Bloomberg. Hongkongban és Pekingben hiába tüntettek amiatt, hogy egy svájci "pénzügyi szolgáltató" becsapta őket, ezért abban bíztak, hogy ha Genfben is hangot adnak dühüknek, akkor talán meghallgatásra találnak. A történet egy szép ígérettel kezdődött: a API Premiere Swiss Trust AG azt állította, hogy devizaműveletek segítségével képes 10 százalékos hozammal megforgatni a pénzüket.

A bepalizott emberek becslése szerint 29 ezren bízták a pénzüket, összesen 1,2 milliárd dollárt (335 milliárd forint, a négyes metró árának több mint háromnegyede) az API-ra, ám januárban minden fillér eltűnt a számláikról. A befektetők egy csoportja végső kétségbeesésében döntött a genfi út mellett. A svájci városban aztán megtekinthették az API lezárt irodáit, ügyvédekkel beszéltek, majd Bernben és Zurichben felkeresték a kínai követséget és a svájci pénzpiaci felügyeletet (Finma), ám sehol nem kaptak érdemi segítséget.

Saját portájuk előtt söprögetnek

Miközben soha nem látott összegek áramlanak ki Kínából a világ minden tájára, ami a valódi pénzügyi szolgáltatóknak és a szélhámosoknak is nagy lehetőségeket kínál, a határokat átszelő pénzáramlás ellenőrzése komoly kihívást támaszt a pénzügyi hatóságokkal szemben.

Mindenki a saját portája előtt söpröget, nagyon lassan mozdul a nemzetközi hálózatokkal kapcsolatos ügyekben - mondja Steve Vickers, a nevét viselő hongkongi tanácsadó cég vezetője. Kínában az is bonyolítja a helyzetet, hogy hatalmas pénzek igyekeznek megkerülni a szigorú állami pénzpiaci szabályozást.

A genfi ügyészség vizsgálja az API-t és a hozzá kapcsolódó Alpen Asset Management Trust Sarl vállalkozást. A Finma mindkettőt erősen eladósodottnak minősítette, ami nyomán májusban csődeljárás indult ellenük. Korábban, még januárban a Finma nyilvános figyelmeztetést adott közre, amelyben jelezte, hogy az API és az Alpen tévesen állítja magáról, hogy a svájci hatóságok ellenőrzése alatt állna. Ez tíz nappal azt követően történt, hogy kiürítették a kínai ügyfelek számláit.

Nagy show

Az API képviselői az elmúlt két évben Hongkongban és a kínai szárazföldön gyűjtötték a pénzt. Nagy pályán játszottak: Szingapúrban például úgy látták vendégül befektetőik egy részét, hogy fizették repülőjegyüket és szállásukat ötcsillagos szállodákban. A vendégek beszámolója szerint arra is ösztönözték őket, hogy barátaikat is hozzák magukkal.

A vállalat weboldala azzal kábította az érdeklődőket, hogy a Svájcban 59 éves (nem 50 vagy 60, hanem 59 éves) múltra tekintenek vissza. Szolgáltatásaik közé tartozik az algoritmusok alapján végzett értékpapír-kereskedelem mellett a vagyonkezelés. Irodáik között genfi, zurichi, hongkongi képviseletet soroltak fel azzal, hogy hamarosan nyílik a sanghaji iroda.

Promóciós videójuk a Genfi-tavon ringatózó luxusjachtokat és számítógépek előtt dolgozó kereskedőket mutatott. A felvétel végén egy az API kínai tevékenységét irányító vezetőként bemutatkozó vezető beül egy Ferrari anyósülésébe a nagyfőnök mellé, akinek nem látni az arcát.