A megállapodás tényét a brüsszeli ülésen elnöklő Herman Van Rompuy jelentette be a Twitter közösségi portálon közzétett üzenetében. Az uniós szabadalom szabályozásának kidolgozásában a tavalyi magyar EU-elnökségnek jutott a főszerep, az érintett tagországok hónapok óta már csak a bíróság székhelyén vitáztak.

Diplomáciai források közlése szerint a székhely Párizsban lesz, de a bíróság fontos osztályainak otthont ad a másik két pályázó, London és München is. A bajor főváros volt az európai szabadalmi hivatal eddigi székhelye, és erre alapozva a bíróság adminisztratív rendszerét is ez a város fogadja majd. A három jelentkező között elosztották az egyes területeket is, így például a gyógyszerészeti szabadalmakkal kapcsolatban Londonban, a műszaki területeken pedig Münchenben születnek majd a bírósági döntések. Már korábban döntöttek arról is, hogy a szabadalmi bíróképzés központja viszont Budapest lesz.

Alacsonyabb szinten az EU-tagországok hosszú ideje nem tudtak megállapodni a bíróság székhelyéről, ezért kellett végül az állam- és kormányfőknek dönteniük a témában. A kormányfői tanács már korábban e félév végét tűzte ki határidőként a megállapodásra.

A közös uniós szabadalom bevezetésének köszönhetően - várhatóan legkésőbb 2014-től - a vállalkozások találmányi oltalomhoz jutása egyszerűbb és olcsóbb lesz, mint a jelenlegi, nemzeti szabadalmaztatási rendszer, és nagyobb jogbiztonságot is jelent majd. Mindez továbbá egészen bizonyosan növelni fogja a versenyképességet is. Spanyolország és Olaszország kormányszinten egyelőre nem vesz részt a rendszerben annak nyelvi rezsimje miatt, de e két ország cégei is folyamodhatnak majd uniós szabadalomért.