Újabb hatalmas földgázkészletre bukkantak Iránban

Újabb nagy földgázleletre bukkantak Iránban. Az ország észak-nyugati részén található Toos mezőnél 62 milliárd köbméter földgázt fedeztek fel - idézte a Kaihan című lap az iráni nemzeti olajvállalat vezérigazgatóját, aki elmondta: a készlet feltáráshoz legalább hat új fúrólyuk létesítésére van szükség.
MTI-Eco, 2010. június 20. vasárnap, 18:07
Fotó:

Iránnak van a második legnagyobb földgáztartaléka a világon Oroszország után, mindamellett a szükséges technológia hiánya, illetve a szankciók hátráltatják az ország földgázexportjának a növekedését.

A héten egy másik jelentős leletre bukkantak Iránban: 30 milliárd hordónak megfelelő nagyságú kőolajat rejtő mezőt fedeztek fel az ország délnyugati részén, az iraki határ térségében. 

A kitermelhető olaj aránya a teljes készlethez viszonyítva átlagosan 20 és 50 százalék között van, a 138 milliárd hordót kitevő iráni kőolajkincs - amely a harmadik legnagyobb a világon - így nagyjából 15 milliárd hordóval bővülhet. 

A világ kőolajfogyasztása átlagosan napi 85 millió hordó.

Irán az ötödik legnagyobb olajexportőr, a teheráni vezetés atomprogramja miatti politikai elszigeteltség és az Irán elleni szankciók hatására azonban a nagy nyugati olajtársaságok az utóbbi években erősen visszafogták a tevékenységüket. 

Teherán ezért a nagy energiaigényű ázsiai országok, például Kína állami irányítás alatt álló energetikai cégeivel keres kapcsolatot.

HOZZÁSZÓLÁSOK