A Tata Steel tavaly októberben jelentette be 1200 nagy-britanniai dolgozójának az elbocsátását. A mostani leépítéssel együtt 14 ezerre csökken a vállalat alkalmazottainak a létszáma a 2015 eleji 17 ezerről. Európában a tavalyi év eleji 30 ezerről 26 ezerre tervezi csökkenteni alkalmazottai számát a Tata Steel.

Az Európai Bizottságnak minél hamarabb hatékony választ kellene adnia az egész európai acélipar létét veszélyeztető tisztességtelen importra - jelentette ki Karl Koehler, a Tata Steel európai igazgatója. Az International Steel Statistics Bureau adatai szerint az Európai Unióba irányuló kínai export megduplázódott az elmúlt két évben, az árak pedig negyven százalékkal csökkentek. Az európai acélipari szakmai képviseleti szervezet, az Eurofer múlt heti közleménye szerint a szabadpiaci státusz megadása Kínának lebontaná a kereskedelmi akadályokat a két régió között és "tovább súlyosbítaná a kínai dömping miatt egyébként is nehéz acélpiaci helyzetet és végveszélybe sodorná a 330 ezer alkalmazottat foglalkoztató egész európai acélipari szektort".

Roy Rickhuss, a brit acélipari dolgozók szakszervezetének a főtitkára szerint a londoni kormány nem tesz semmit az olcsó kínai acél dömpingje ellen, sőt, az egyik leghangosabb szószólója a kínai szabadpiaci státusz megadásának, ami kegyelemdöfést jelentene a brit acéliparnak. "Ez nem történhet meg".

David Cameron brit kormányfő szóvivője viszont hangsúlyozta, hogy az acélipari ágazat globális kihívások elé néz és a brit kormány megtette a szükséges intézkedéseket a brit acélipar megsegítésére, egyebek között az energiaárak csökkentésében, az import korlátozásában és az állami megrendelések terén. A londoni Caparo Industries Plc tavaly októberben indított csődeljárást 20 acélipari érdekeltsége közül 16 ellen, ami 1700 munkahely megszűnésével járt. A thaiföldi Sahaviriya Steel Industries Plc angliai üzemének a bezárása szintén 1700 dolgozó elbocsátását eredményezte.