Újabb megadeal közeleg

A Pfizer még az amerikai adótörvények szigorítása előtt igyekszik nyélbe ütni a világ idei legnagyobb vállalati fúzióját: a Viagrát gyártó amerikai konszern fel akarja vásárolni a Botoxról ismert konkurensét, az Allergant.
MTI, 2015. november 19. csütörtök, 18:47
Fotó: Reuters

Bennfentes információk szerint a Pfizer részvényenként 370-380 dollárt, összesen megközelítőleg 150 milliárd dollárt kínál a dublini székhelyű Allerganért. Az Allergan papírok jelenleg 310 dollár körül forognak. A tranzakció részvénycserével zajlana, a Pfizer 11 részvényt adna egy Allergan-papírért. Egyik vállalat sem kommentálta a hírt.

Kétséges azonban, hogy sikerül-e lezárni az ügyletet, mert az amerikai kormány törvénytervezetet készül előterjeszteni a kongresszusban, amely megnehezítené, hogy amerikai konszernek fúziók vagy felvásárlások révén legalább részben áthelyezzék székhelyüket más országokba, és kibújjanak az adózás alól az Egyesült Államokban. A menedzsment ezekben az esetekben gyakran az Egyesült Államokban marad.

Az Allergan megszerzésével a Pfizer épp ezt a stratégiát követi, főhadiszállását Írországba áthelyezve jóval alacsonyabbak lennének az adóterhei. A Pfizernek nem ez az első kísérlete. Másfél éve 118 milliárd dollárt kínált a brit-svéd AstraZeneca konszernért, de a tranzakció meghiúsult, így nem tudta központját átköltöztetni Nagy-Britanniába, ahol szintén alacsonyabbak a társasági adók.

Jack Lew pénzügyminiszter tájékoztatta a kongresszust, hogy még a héten ismerteti a tervezetet, amely legalábbis megnehezítené a székhelyáthelyzésekkel megvalósított adóoptimalizációt. Ha végbemegy a fúzió, a világ legnagyobb gyógyszerkonszernje jönne létre.

HOZZÁSZÓLÁSOK