BUX
36940

Újabb multi hagyja ott Lengyelországot

Az amerikai Chevron Corp energiaipari konszern felhagy a lengyelországi palagáz üzlettel, mivel a kitermelhető készletek hozama nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Az olajárcsökkenés beruházásaik visszafogására kényszerítette a vállalatokat.

MTI-Eco, 2015. január 31. szombat, 16:52

A Chevron lengyel érdekeltsége a palagáz-kitermelés befejezése mellett döntött, mivel a Lengyelországban rendelkezésre álló lehetőségek elveszítették komparatív előnyüket a Chevron globális portfolióján belül - fogalmaz a cég közleménye. Az elmúlt három évben már az Exxon Mobil, a Total és a Marathon Oil is kivonult a lengyelországi palagáz üzletből.

Az energiaipari vállalatok eredetileg az ígéretesnek tűnő palagáz mezők kitermelésére jelentek meg az országban. A feltárási munkák során azonban a kitermelhető készletek az első becsléseknél kisebbnek, a feltáró fúrások geológiai kondíciói pedig bonyolultabbaknak bizonyultak. A palagáz üzletben érintett cégek emellett számos kifogást is támasztottak a lengyel szabályozási környezet kiszámíthatatlansága miatt.

Az olajárak elmúlt hónapokban bekövetkezett csökkenése beruházásaik visszafogására, a nem kellőképpen kifizetődő fejlesztési projektjeik feladására kényszerítette az energiaipari vállalatokat.