Újabb nagyberuházó vette célba Szlovákiát

Az amerikai Honeywell óriáscég vagy Szlovákiába, vagy Lengyelországba telepíti új üzemét, a döntés végeredménye attól függ, melyik ország kínál a vállalatnak kedvezőbb feltételeket – jelentette a Hospodárske Noviny szlovák gazdasági napilap.
Sidó Zoltán, 2010. november 5. péntek, 05:00
Fotó:

A pénteki Napi Gazdaság cikke

A nagyberuházó most arra vár, hogy Szlovákia megadja-e azokat a kedvezményeket, amelyeket a lengyelek már megígértek - nyilatkozta a lapnak Iveta Adamová, a kelet-szlovákiai Eperjes (Presov) megyeszékhely szóvivője.

A repülőgép- és autógyártóknak alkatrészeket, mérőeszközöket, technológiai rendszereket szállító, a Fortune szaklap idei amerikai vállalati toplistáján 74. helyen szereplő társaság Szlovákiában Eperjest szemelte ki gyártóbázis létesítésére. A lap úgy tudja, a cég már 2011 őszén 600 főt foglalkoztatna. A szlovák gazdasági minisztériumnak jól jönne a siker, mivel az utóbbi évek legnagyobb potenciális működőtőke-beruházásáról van szó - a projekt értékét egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

Eperjes régiója 15-20 százalékos munkanélküliséggel küszködik, ezért nagyon fontosak az új munkahelyek, ráadásul a Honeywell potenciális telephelyén magasabb hozzáadott értékű termékeket állítanának elő például az autó-összeszerelő üzemekben, ami azért lényeges, mert a Radicová-kormány érdemben már nem akarja támogatni az utóbbiak letelepedését.

Juraj Miskov szlovák gazdasági miniszter az ügyről nem akart részletekbe menően nyilatkozni, mindössze annyit közölt, hogy az év végéig megszületik a döntés. A lap úgy tudja, egyelőre Eperjes ipari parkja a favorit, már csak azért is, mert a Honeywell egy cégfelvásárlás nyomán már jelen van Szlovákiában. Az infrastrukturális adottságok megvannak a beruházás fogadásához: a közel 100 ezres városban elegendő képzett és olcsó munkaerő áll rendelkezésre (Szlovákiában Eperjes megyében a legalacsonyabbak a bérek).

HOZZÁSZÓLÁSOK