A HSBC argentínai leánybankja egy olyan illegális konstrukciót hozott létre, amelynek köszönhetően ügyfelei a hatóságok szeme elől el tudtak tüntetni 100 millió dollárt. A konstrukciónak része volt hamis számlakibocsátás is, amelynek révén a bank pénzt mosott különböző cégek számára - közölte Ricardo Echegaray, az adóhatóság vezetője.

Lyssette Bravo, a HSBC latin-amerikai szóvivője erre reagálva közleményt adott ki, amelyben nem tagadta a vádakat, és ígéretet tett arra, hogy a bank együtt fog működni Buenos Airesszel.

A HSBC - Európa második legnagyobb magánbankja - tavaly beleegyezett, hogy pénzmosás miatt rekordösszegű, 1,9 milliárd dolláros kompenzációt fizet az amerikai kormánynak. A bank gyenge biztonsági előírásai révén egy mexikói (a sinaloai) és egy kolumbiai drogkartell bizonyíthatóan 881 millió dollárt tudott tisztára mosni az elmúlt évtized második felében. A bank a biztonsági mulasztások mellett azt is elismerte, hogy lehetővé tette ügyfelei számára az amerikai szankciók megkerülését az Iránnal, Líbiával, Szudánnak, Mianmarral és Kubával folytatott ügyletek során.

A HSBC február elején bejelentette, hogy történetének legnagyobb átszervezését hajtja végre, mert bonyolult struktúrája és az egész világra kiterjedő működése igen vonzóvá tette a pénzmosó bűnözők számára.