Véget érnek a hét végi bankszünnapok? Ezzel a címmel vezeti fel a brit sajtó az ország két bankjának kezdeményezését, amelyben kísérleti jelleggel a hivatalos bankszünnapon is kinyitják számos bankfiókjukat. Ha az ügyfelek érdeklődése visszaigazolja az intézkedést, akkor a bankok zárva tartásának 144 éves hagyománya szakadhat meg - derült ki a konzervatív Thelegraph összefoglalójából.

Nagy-Britannia néhány nagybankja, a Royal Bank of Scotland (RBS), a tulajdonában lévő NatWest és a Baraclays úgy döntött, hogy az amúgy bankszünnapnak számító május 4-én,  kísérletképpen kinyitja legforgalmasabb fiókjait. Közel 100 helyre térhetnek be azok, akiknek elfoglaltságuk miatt gondot okoz bankügyeik elintézése a munkanapokon. Az RBS 34, a Barcalays 50 központi helyen lévő fiókját tartja nyitva Londonban, Manchesterben, Newcastle-ben és Skócia fővárosában, Edinburgh-ban.

Rohamot várnak

A pénzintézetek arra hivatkoznak, hogy a másfél évszázaddal ezelőtt meghozott szabályokat nagyon nehéz betartani a modern korban. Az elmúlt években egyre több ügyfelük fogalmazta meg azt a kívánságát, hogy munkaszüneti napokon szeretné intézni az ügyeit. Ráadásul mostanában viszonylag sokakat foglalkoztat az a gondolat, hogy lakást vásároljanak, amihez jelzáloghitelre lehet szükségük. Egy ilyen kölcsönt viszont nem szokás felvenni anélkül, hogy egyeztetnének egy hozzáértő banki tanácsadóval.

Összességében rohamra számítanak a bankok a bankszünnapra eső nyitva tartás idején, ezért a szokásosnál több jelzáloghitel-szakértőt vezényelnek a fedélzetre. Ennek köszönhetően várakozásaik szerint, hogy több száz ügyféllel is megállapodhatnak vagy legalábbis elkezdhetik az ügyintézést. Ennek ellenére nem minden bank szállt be a kísérletbe, olyan óriások, mint a HSBC, a Lloyds Banking Group és a spanyol Santander jelezték, hogy nem terveznek nyitva tartást május 4-én.

Drága ünnepek

A Centre for Economics and Business Research (CEBR) 2012-es felmérése szerint minden egyes bankszünnap 2,3 milliárd fonttal veti vissza a brit gazdaság termelési értékét. A gazdaság szereplőinek 15 százaléka - köztük pubok és a vendéglők - profitálnak abból, hogy az emberek nem bankba mennek ezeken a napkon, hanem hozzájuk, azonban 45 százalékuknak hiányoznak a banki szolgáltatások.

A kormány becslése szerint egy nevezetes extraszünnap, a 2011 áprilisában tartott királyi esküvő napja 2,9 milliárd fontjába került a pénzintézeti szektornak. Ez az adat egyfajta "átlag", egyes szerveztek 1,2 milliárd fontra, mások hatmilliárdra tették a kiesést. Hasonló kalkulációk láttak napvilágot a 2012. júniusi extraszabadnappal kapcsolatban - akkor a királynő uralkodásának gyémántjubileumát ünnepelték a britek.

Előretör a nyitva tartás

A bankok arra hivatkozva vezették be a szünnapokat bő 150 évvel ezelőtt, hogy alkalmazottaiknak szükségük van a pihenésre és joguk van az imádkozásra rendelkezésre álló időre. Egy 1871-es jogszabály törvénybe is iktatta ezt a lehetőséget. A pénzintézetek zárva tartása magával hozta a többi üzleti vállalkozás szünnapját is. Ami a kiskereskedelmet illeti, Angliában és Walesben 1994-ig csak a kisebb szakboltok tartottak nyitva vasárnap is, ezt követően vált lehetővé a nagyobb bevásárlóközpontok nyitva tartása. Skóciában korlátozó szabályok híján szabadabban dönthettek ebben az ügyben a kiskereskedők, ennek megfelelően heti hét napon át várják a vevőket változatlan nyitvatartási idővel.