Újabb pofon az oroszoknak

Már nemcsak azzal kell számolniuk az orosz autósoknak, hogy az autógyártók emelik termékeik árát a gyengülő rubel miatt, hanem azzal is, hogy egyes típusokhoz egyáltalán nem tudnak hozzájutni.
Napi.hu, 2014. december 19. péntek, 12:30
Fotó: Reuters

A japán Nissan Motor Co. és francia partnere, a Renault SA nem vesz fel új megrendeléseket bizonyos típusaira Oroszországban - jelentette a Reuters. A cég emellett újabb áremelésekről is döntött, amivel követi versenytársait. A Mercedes-Benz modellek ára 2-11 százalékkal, a Chevrolet-típusoké 8-15 százalékkal, a helyi UAZ autóké 18-25 százalékkal ugrott meg az elmúlt napokban.

A Renault és a Nissan bejelentése azért kínos, mert ettől a két vállalattól talán nagyobb türelmet várhattak volna el az orosz autósok. Ez a páros kapott ugyanis többségi tulajdont a kormánytól a Lada-emblémás autókat előállító OAO Avtovazban, Oroszország emblematikus hazai autógyártó cégében. Carlos Ghosn, az autógyártó páros közös vezérigazgatója a Nissan Yokohamában lévő főhadiszállásán jelentette be a kellemetlen hírt.

A rendkívüli intézkedés addig marad érvényben, amíg nem stabilizálódik a rubel árfolyama. Az orosz valuta idén eddig 50 százalékkal gyengült a dollárral szemben, ami áremelkedésekhez vezetett szerte a kiskereskedelemben. A Nissan a pénteken bejelentett további drágítás előtt 5-8 százalékkal vitte feljebb autói árát. Ghosn elmondása szerint azok a drágább modellek kerülnek még többe, amelyekben sok importalkatrészt használnak fel.

Oroszország a Nissan ötödik legnagyobb piaca. A márkapáros eladásai az év eddig eltelt részében jól alakultak: mind a Nissan, mind Renault növelni tudta piaci részesedését. Ghosn szerint a következő három évben háromszorosára akarják bővíteni az eladásokat. A Ladával együtt a három marka az orosz újautó-piac több mint harmadát uralja.

Hasta la vista
A Volkswagen január 1-jétől kivonja az orosz piacról a Seat márkáját. A Spanyolországban készülő autók az autópiac zsugorodásának áldozatai. A Seat alig több mint 1300 autót adott el Oroszországban az év első tíz hónapjában, ami 57 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál - derül ki iparági adatokból. Tavaly az év egészében 3375 autó értékesítésével még megdöntötték a márka helyi rekordját. Az oroszországi újautó-piac 10 százalékkal zsugorodott január és szeptember között az egy évvel korábbihoz képest.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

katter, 2014.12.19 14:36

@troll: Rengeteg kötvényt adtak el a külföldi befektetők 30-60%-os diszkonton a vevők meg a vállalatok (ugyanaz) voltak állami segítséggel. Jól meg roggyantak! Ezért hagyták elszaladni az árfolyamot és csak a kamatot emeltek -padlóra terítették a kötvénypiacot.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

katter, 2014.12.19 14:31

Ja, mi meg európaiak segítségül hívjuk az ufókat h. vegyék meg az árut. Olyan pofon ez amikor az ember saját magát b@ssza szájba.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2014.12.19 13:54

a ruszkik egyetlen gyenge pontja az olajar, most ezt manipulaltak az amerikaiak az arab barataik segitsegevel, plusz penzugy panikot is indukaltak hozza, ami megroggyantotta az orosz penzugyi rendszert.

a shortingnak allami hatszele van washingtonbol.

valami hasonlo zajlott le az euro ellen 2008-ban, a gorogok szandekos bedontese eloszlatta azt a veszelyt, hogy esetleg az euro is tartalekdeviza legyen, ami a dollar elertektelenedeset okozta volna hosszutavon.
a csod ugyanis onbeteljesito joslat, felmennek miatta a hozamok, egyre dragabb lesz az adossag megujitasa, ami csodspiralt indit be.
a gorogok eseteben washingtonbol jott 2008ban a szikra, ami elinditotta a lavinat europaban , elparologtatva az euroba vetett nemzetkozi bizalmat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html