A japán Nissan Motor Co. és francia partnere, a Renault SA nem vesz fel új megrendeléseket bizonyos típusaira Oroszországban - jelentette a Reuters. A cég emellett újabb áremelésekről is döntött, amivel követi versenytársait. A Mercedes-Benz modellek ára 2-11 százalékkal, a Chevrolet-típusoké 8-15 százalékkal, a helyi UAZ autóké 18-25 százalékkal ugrott meg az elmúlt napokban.

A Renault és a Nissan bejelentése azért kínos, mert ettől a két vállalattól talán nagyobb türelmet várhattak volna el az orosz autósok. Ez a páros kapott ugyanis többségi tulajdont a kormánytól a Lada-emblémás autókat előállító OAO Avtovazban, Oroszország emblematikus hazai autógyártó cégében. Carlos Ghosn, az autógyártó páros közös vezérigazgatója a Nissan Yokohamában lévő főhadiszállásán jelentette be a kellemetlen hírt.

A rendkívüli intézkedés addig marad érvényben, amíg nem stabilizálódik a rubel árfolyama. Az orosz valuta idén eddig 50 százalékkal gyengült a dollárral szemben, ami áremelkedésekhez vezetett szerte a kiskereskedelemben. A Nissan a pénteken bejelentett további drágítás előtt 5-8 százalékkal vitte feljebb autói árát. Ghosn elmondása szerint azok a drágább modellek kerülnek még többe, amelyekben sok importalkatrészt használnak fel.

Oroszország a Nissan ötödik legnagyobb piaca. A márkapáros eladásai az év eddig eltelt részében jól alakultak: mind a Nissan, mind Renault növelni tudta piaci részesedését. Ghosn szerint a következő három évben háromszorosára akarják bővíteni az eladásokat. A Ladával együtt a három marka az orosz újautó-piac több mint harmadát uralja.

Hasta la vista

A Volkswagen január 1-jétől kivonja az orosz piacról a Seat márkáját. A Spanyolországban készülő autók az autópiac zsugorodásának áldozatai. A Seat alig több mint 1300 autót adott el Oroszországban az év első tíz hónapjában, ami 57 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál - derül ki iparági adatokból. Tavaly az év egészében 3375 autó értékesítésével még megdöntötték a márka helyi rekordját. Az oroszországi újautó-piac 10 százalékkal zsugorodott január és szeptember között az egy évvel korábbihoz képest.