Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A BMW AG Európából Kínába viheti az ikonikus Mini brandjének gyártását - tudta meg a Bloomberg a tervet ismerő forrásoktól. A német vállalat az autó gyártásának lehetséges kiszervezésről szóló megállapodásról a kínai Great Wall Motor Co. céggel tárgyal.

A brit tervezésű járművet először az 1950-es évek végén kezdték gyártani az emelkedő üzemanyagárak miatt. A Minit jelenleg az Egyesült Királyságban és Hollandiában gyártják. A brand - amelyből az idei év első 9 hónapjában már több mint 230 ezret adtak el - sikeres feltámasztása után a BMW most arra készül, hogy egy elektromos verzióval is bővítse a palettát.

A versenytársakhoz hasonlóan a BMW is afelé tendál, hogy megtegye a költséges váltást az elektromos autók gyártása felé, miután a világon kirajzolódni látszik egy olyan trend, melynek keretében próbálják visszaszorítani a környezetszennyezést és korlátozni a fosszilis üzemanyagokat. Júliusban a müncheni központú autógyártó az angliai Oxfordot választotta az elektromos Mini gyártására. A Bloomberg megjegyzi, hogy miután Kína a múlt hónapban arra kötelezte a legtöbb autógyártót, hogy 2019-től egy minimális számú alternatív hajtású járművet is áruljanak, a BMW teljes mértékben elkötelezte magát az elektromos mobilitás támogatása mellett.

Ki lehet a kiválasztott?

A közelmúltban a Reuters úgy értesült, hogy a BMW a második vegyes vállalatát tervezi létrehozni Kínában. A hírügynökség akkor úgy értesült, hogy a BMW a Great Wall Motor céggel tervez vegyes vállalatot alapítani autók kínai gyártására, a dél-kínai Csangszuban. Az akkori értesülés arról nem szólt, hogy itt milyen modellt gyártanának.

A Great Wallt jelenlegi milliárdos vezetője, Wei Jianjun alapította, a vállalat Kína vezető SUV-gyártójává vált, ráadásul még nincs autógyártó partnere Kínában - jegyzi meg a Bloomberg. A hírügynökség szerint egy olyan megállapodással, hogy a Minit exportra Kínában gyártsák, jelentősen javulnának a Great Wall kilátásai is. A kínai vállalat részvényei szerdán 14 százalékkal ugrottak arra a spekulációra, hogy a BMW új vegyesvállalatára ez a cég lesz a kiválasztott.

No comment

A Great Wall nem kommentálta az értesülést, mondván, a vállalat később egy közleményt fog kiadni. A BMW németországi székhelyén sem kommentálták az értesülést. Mindenesetre a sanghaiji tőzsdén jegyzett Great Wall részvényei már a múlt hónap vége óta fel vannak függesztve - jegyzi meg a Bloomberg.

A BMW-nek már van egy vegyesvállalata Kínában, az ottani Brilliance China Automotive Holdings céggel. A BMW és a Mini eladásai az ázsiai országban ez év első nyolc hónapjában 16 százalékkal 383 976-ra emelkedtek. Kínában a személyautók eladása 3,3 százalékkal 2,34 millióra nőtt az elmúlt hónapban.

Számos vezető autógyártó, köztük a Tesla, a Ford Motor, a Daimler és a General Motors jelentette már be, hogy elektromos autókat gyárt majd Kínában. Ezek iránt nagy a kereslet az ázsiai országban, ahol 2025-re az eladott autók várhatóan ötöde lesz hibrid vagy teljesen elektromos.

(Fotó: Shutterstock)