A belföldi járatként - Havanna és a kelet-kubai Holguín között közlekedő - 39 éves repülőgép az esős időben történt felszállást követően a José Martí nemzetközi repülőtérnél, a kubai fővárostól, Havannától 20 kilométerre délre szenvedett balesetet, a közeli Santiago de las Vegas környékén zuhant le - írja az Infostart.hu az MTI-re hivatkozva.

Szombat estig tizenöt holttestet sikerült azonosítani: öt gyerekét, és tíz felnőttét - mondta egy sajtóértekezleten Alfredo González kubai egészségügyi miniszter.

Hárman élték túl

Mostanra világossá vált, hogy a gépen tartózkodó 113 emberből 11 nem kubai állampolgárságú volt és mind meghalt a szerencsétlenségben. A személyzet hat tagja (három férfi és három nő), valamint egy női utas mexikói volt, életét vesztette továbbá egy argentin házaspár és két nyugat-szaharai férfi. Három kubai nő túlélte a szerencsétlenséget, mindhármuk állapota válságos.

Megtalálták a feketedobozt is, amely jó állapotban van, így az ügyben nyomozó hatóságok várhatóan rövidesen kinyerik a Cubana de Aviación nevű kubai légitársaság által a Global Air nevű, Aerolineas Damojh néven is regisztrált mexikói légitársaságtól bérelt gép eddig ismeretlen hátterű szerencsétlenségével kapcsolatos adatokat.

Guyanából már kitiltották őket

Közben már az is kiderült, hogy 2017 tavaszán a guyanai hatóságok kitiltották a gépet az ország területéről, mert a személyzet felszállás előtt túlpakolta. Guyana azon kevés országok egyike, ahová a kubaiak vízum nélkül utazhatnak. Kubába menet az utasok rendszerint teletömött poggyászokkal mennek, hogy aztán eladják az otthon nem kapható termékeket. A kititlás előtt jóval a megengedett súly felett pakolták teli a gépet - írja a 444.hu az ABC-re hivatkozva.

A repülőt ezután bérelte ki a kubai állam, immár belföldi járatok üzemeltetésére.

Egy nyugdíjas kubai pilóta ugyanakkor arról beszélt, hogy ugyanezzel a mexikói céggel már a kubai hatóságok baja is meggyűlt, szintén a személyzet felelőtlensége miatt.

Képünk forrása: AFP Photo/Yamil LAGE