Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A görög élelmiszerbiztonsági hatóság egy nappal korábban jelentette be, hogy lóhús DNS-mintát találtak egy több mint egytonnás fagyasztott marhahús szállítmányban, ami Romániából érkezett.

Daniel Constantin román mezőgazdasági miniszter csütörtökön közölte, hogy a román hatóságok már a reggeli órákban mintákat vettek az érintett vágóhídról. A tárcavezető szerint egy jelentős üzleti forgalommal rendelkező cégről van szó, amely Románia déli részén működik.

A miniszter szerint ezúttal egy harmadik cégről van szó, amelynél eddig nem végeztek hasonló vizsgálatot. Ez a cég a korábban megvizsgált kettőhöz képest nem közvetítőn keresztül exportált, hanem közvetlenül. A miniszter szerint a vizsgálatok eredményeit néhány nap múlva várják.

A minisztérium a görög hatóságoktól is vár még információkat, hogy megállapíthassák, valóban Romániából exportálták-e marhahús gyanánt a lóhúst. "Ha ez bebizonyosodik, akkor minden bizonnyal szigorúan megbüntetjük a vállalatot, hiszen az egész román húsipar megítélése forog kockán" - mondta a tárcavezető.

Korábban két másik román céggel szemben is felmerült ugyanez a gyanú, de a vizsgálatok nyomán kiderült, hogy vétlenek voltak. Ennek ellenére a román húsipar várhatóan megsínyli a lóhúsbotrányt, az illetékesek arra számítanak, hogy a marhahús eladása mintegy 20 százalékkal fog csökkenni. Románia évente mintegy 300 millió euró értékben exportál húst.