Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az európai bankoknak nagyjából 10 milliárd euró friss tőkére lehet szükségük tőketartalékaik feltöltésére az Európai Központi Bank (ECB) és az Európai Bankfelügyelet (EBA) stressztesztje alapján - írja a MarketWatch. Csütörtökön megkezdődtek a konzultációk a vizsgálatba bevont nagybankokkal. Ennek során reagálhatnak a teszt eredményeire, amelyeket vasárnap hoznak nyilvánosságra.

Az ECB és az EBA azt állítja, hogy az eddigi legkeményebb ellenőrzést hajtotta végre, amelyben a legkülönbözőbb válság-forgatókönyveket szimulálva vizsgálták a bankok csődállóságát. Erre az ígéretre nagy szükség van, mert a korábbi három európai stresszteszt (egy 2010-ben, majd kettő 2011-ben) megbukott a tesztvizsgán. Volt olyan bank, amely jó osztályzatot kapott, majd kisvártatva megroggyant.

Jó hír lesz

Az európai pénzügyi szektort körbelengő bizonytalanság jelentős része el fog oszlani vasárnap - véli Patrick Moonen az ING értékpapír-stratégája. A viszonylag kis forrásigény, amely ráadásul a várakozások szerint másodvonalbeli bankokat fog érinteni, erősíteni fogja a pénzintézetek iránti befektetői bizalmat, azaz nőni fog a részvényeik iránti kereslet. Emellett egyesülések és felvásárlások indulhatnak a kisebb bankok piacán.

A hét közben napvilágot látott találgatások folytatódtak. Az elemzők főként görög és osztrák bankok bukására számítanak. Szóba került az ír állam tulajdonában lévő Permanent TSB és a Volksbank - egyikük sem kommentálta a találgatásokat. A szakértők úgy vélik, lehet másfél tucat olyan bank is, amely ugyan elhasalt a teszten, de mivel az abban felhasznált adatok a 2013. december 31-ei állapotukat tükrözték, azóta rendezték helyzetüket.

Kevés lehet

Ezt támaszthatja alá, hogy a szeptember végét megelőző 12 hónapban az európai bankok 53 milliárd dollár tőkét halmoztak fel, főként a hazai bankfelügyeleti hatóságaik elvárásait teljesítve. Eközben az USA pénzintézetei csak nyolcmilliárd dollárral hizlalták tőkéjüket - derül ki a Citigroup adataiból.

Az ECB és az EBA elszántságát mutatja, hogy az idei stresszteszt eredményeiben több ezer adatot közölnek a bankokról. Ezzel akarják növelni átláthatóságukat, hogy végre véget vessenek a hitelezést bénító bizalmatlanságnak. Egyes elemzők azonban kételkednek ennek a törekvésnek a sikerében.

Úgy vélik, a bankok sose fogják beismerni, hogy mennyi rossz hitelük van és nem vállalják a leírásukkal járó rövid távú veszteséget. Az európai pénzintézetek nem igazán egészségesek és nem képesek támogatni hiteleikkel a gazdaság fellendülését - előlegezi meg a stresszteszt eredményét Alberto Gallo, az RBS bank stratégája.