Újabb találgatások: ki bukik és ki nem?

A hét közepén megjelent találgatások után újabb hírek szivárognak ki az európai bankok stressztesztjéről, amelynek eredményét vasárnap hozzák nyilvánosságra. Egy ír és egy osztrák pénzintézetet is hírbe hoztak az elemzők.
Napi.hu, 2014. október 24. péntek, 20:11

Az európai bankoknak nagyjából 10 milliárd euró friss tőkére lehet szükségük tőketartalékaik feltöltésére az Európai Központi Bank (ECB) és az Európai Bankfelügyelet (EBA) stressztesztje alapján - írja a MarketWatch. Csütörtökön megkezdődtek a konzultációk a vizsgálatba bevont nagybankokkal. Ennek során reagálhatnak a teszt eredményeire, amelyeket vasárnap hoznak nyilvánosságra.

Az ECB és az EBA azt állítja, hogy az eddigi legkeményebb ellenőrzést hajtotta végre, amelyben a legkülönbözőbb válság-forgatókönyveket szimulálva vizsgálták a bankok csődállóságát. Erre az ígéretre nagy szükség van, mert a korábbi három európai stresszteszt (egy 2010-ben, majd kettő 2011-ben) megbukott a tesztvizsgán. Volt olyan bank, amely jó osztályzatot kapott, majd kisvártatva megroggyant.

Jó hír lesz

További találgatások
A Reuters úgy értesült, hogy 25 pénzintézet hasalt el a teszten, amelyek közül tíz nem pótolta idén a hiányát. Az ECB ezt az információt sem kommentálta. Az MTI idézi a Frankfurter Allgemeine Zeitung jelentését, amely szerint 12, illetve a spanyol Efe hírügynökség hírét, amely szerint 11 bank bukott el a teszten. A Goldman Sachs elemzői konszenzusa szerint 50 milliárd eurós hiányt állapít meg a vizsgálat, a Berenberg bank szakértői szerint a tőkeszükséglet elérheti a 300 milliárd eurót.

Az európai pénzügyi szektort körbelengő bizonytalanság jelentős része el fog oszlani vasárnap - véli Patrick Moonen az ING értékpapír-stratégája. A viszonylag kis forrásigény, amely ráadásul a várakozások szerint másodvonalbeli bankokat fog érinteni, erősíteni fogja a pénzintézetek iránti befektetői bizalmat, azaz nőni fog a részvényeik iránti kereslet. Emellett egyesülések és felvásárlások indulhatnak a kisebb bankok piacán.

A hét közben napvilágot látott találgatások folytatódtak. Az elemzők főként görög és osztrák bankok bukására számítanak. Szóba került az ír állam tulajdonában lévő Permanent TSB és a Volksbank - egyikük sem kommentálta a találgatásokat. A szakértők úgy vélik, lehet másfél tucat olyan bank is, amely ugyan elhasalt a teszten, de mivel az abban felhasznált adatok a 2013. december 31-ei állapotukat tükrözték, azóta rendezték helyzetüket.

Kevés lehet

Ezt támaszthatja alá, hogy a szeptember végét megelőző 12 hónapban az európai bankok 53 milliárd dollár tőkét halmoztak fel, főként a hazai bankfelügyeleti hatóságaik elvárásait teljesítve. Eközben az USA pénzintézetei csak nyolcmilliárd dollárral hizlalták tőkéjüket - derül ki a Citigroup adataiból.

Az ECB és az EBA elszántságát mutatja, hogy az idei stresszteszt eredményeiben több ezer adatot közölnek a bankokról. Ezzel akarják növelni átláthatóságukat, hogy végre véget vessenek a hitelezést bénító bizalmatlanságnak. Egyes elemzők azonban kételkednek ennek a törekvésnek a sikerében.

Úgy vélik, a bankok sose fogják beismerni, hogy mennyi rossz hitelük van és nem vállalják a leírásukkal járó rövid távú veszteséget. Az európai pénzintézetek nem igazán egészségesek és nem képesek támogatni hiteleikkel a gazdaság fellendülését - előlegezi meg a stresszteszt eredményét Alberto Gallo, az RBS bank stratégája.

HOZZÁSZÓLÁSOK