Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Fizetésképtelenné nyilvánította a valceai bíróság Románia legnagyobb vegyi kombinátját az Oltchim Ramnicu Valceat (OLT), az 54,8 százalékban állami tulajdonú, tőzsdén jegyzett vállalat megmentésére a kormány már tavaly is kísérletet tett, a privatizációs folyamat azonban ajánlat hiányában meghiúsult. Victor Ponta miniszterelnök szerint jelenleg három potenciális befektetővel is tárgyal a kormány, a privatizációs folyamatot azonban csak a vállalat drasztikus átszervezése után lehet elindítani. A tárcavezető hangsúlyozta: a vállalat veszteségeinek finanszírozását költségvetési forrásokból a továbbiakban már nem engedélyezi az IMF.

A fizetésképtelenségi eljárás múlt heti kezdeményezése óta az OLT papírok 50 százalékot veszítettek értékükből, a cég kapitalizációja egy hét alatt 210 millió lejről (egy euró 4,4 lej) 103 millióra csökkent. Piaci pletykák szerint az pár éve még igen jó eredménnyel működő üzem életben tartása politikai ellenérdekekbe ütközik, példa erre a tavalyi bohózatba illő privatizációs kísérlet is.

A 2011-ben 361 millió eurós forgalom mellett már 66 millió eurós veszteséget termelő vállalat privatizációjára - többszöri halasztás után - tavaly ősszel tett kísérletet a kormány a liciten négy ajánlat érkezett, a legnagyobb összeget 45 millió eurót egy helyi médiaszemélyiség Dan Diaconescu ajánlotta. Egy nappal később azonban a bulvárcsatorna-tulajdonos meggondolta magát, és nem volt hajlandó aláírni a szerződést, azt követelve a kormánytól, hogy engedje el a vállalat a tavaly már 700 millió euróra becsült tartozásainak jelentős részét, és kapja meg a cég egyik legfőbb beszállítójának, a szintén állami tulajdonú Arpechim kőolaj-finomító többségi tulajdonjogát is.

Ponta azonban nem volt hajlandó alkudozni, pici pletykák szerint azért sem, mert az Oltchimet már korábban odaígérte egy külföldi befektetőnek. Dan Diaconescu a papírok piaci értékénél irreálisan, 65 százalékkal magasabb ajánlata ezt az üzletet volt hivatott meghiúsítani. Az Oltchim még aranybányának számított 2011-ben a bukaresti tőzsdén, a jó időben megvásárolt papírok akár 440 százalékos hozamot is termeltek egy év alatt. Az árfolyamot a PCC agresszív részvényvásárlása hajtotta, a németek nem is titkolták, hogy meg akarják szerezni az üzem irányítását.

Ezt azonban a vállalatvezetés minden eszközzel igyekezett hátráltatni, mondván, hogy a PCC célja csak a piacszerzés, a vállalatot átvétel után csődbe tervezik juttatni. Ennek ellenére a németek a tovább vásárolták a papírokat, részesedésük idén január 8.-án már 18 százalék fölé emelkedett. Több mint 14 százalékot egy ciprusi cég a Polyolt Holding Limited birtokol, a fennmaradó 12 százalékon kisrészvényesek osztoznak. A tőzsdei árfolyam azonban egyre mélyebbre süllyedt, a mai bejelentés előtt a papírok kereskedését felfüggesztették, ekkor 0,3070 lejen forogtak.