Újabb üzletágától válik meg az amerikai gigacég

A General Electric beleegyezett, hogy eladja a közművek számára elektronikus felszereléseket gyártó megoldásokkal foglalkozó ágazatát a svájci ABB-nek. A lépés azt erősíti, hogy az óriásvállalat folytatja portfóliója leépítését a profitnövelés érdekében - írja a MarketWatch.
Szabó Dániel, 2017. szeptember 25. hétfő, 13:32
Fotó: Reuters

Közel 130 éve alapította meg a GE az ipari megoldásokkal - gyártósorok, energiaelosztási berendezések gyártásával - foglalkozó leányvállalatát. Az elmúlt években az óriáscég úgy döntött, hogy megválik több felesleges oldalágtól, így hatékonyabbá téve a működését. A vállalat terve az, hogy 2018 végéig mintegy 2 milliárd dollárral csökkentsék a kiadásaikat.

A most bejelentett, a svájci ABB-vel kötött, 2,6 milliárd dolláros adásvételi megállapodás is beleillik ebbe a folyamatba. A vásárló célja, hogy öt éven belül 200 millió dollárral csökkentse az üzletág fenntartását, megőrizve vagy növelve a 2016-ban elért 2,7 milliárd dolláros árbevételét. A svájci vállalat piaci értéke jelenleg 50 milliárd dollár a gazdasági portál számításai szerint.

Az ABB az ügylet lezárulását követő ötödik évben éves 200 millió dolláros költségmegtakarítással számol.

A GE-nél nagy változások vannak: Jeff Immelt 16 év után július végén távozott a vezérigazgatói posztról, utódja John Flannery ígérte meg a portfólió visszavágását.

HOZZÁSZÓLÁSOK