Újabb viharfelhők az AIG egén

A negyedik negyedévben 8,87 milliárd dolláros nettó veszteséget könyvelt el az amerikai biztosítóóriás - jelentette a Bloomberg. Az AIG veszteségét az általános biztosítási üzletágában megemelt tartalékokkal indokolják.
Vendég, 2010. február 26. péntek, 15:15
Fotó:

Az American International Group (AIG) negyedik negyedéves jelentésében 8,87 milliárd dolláros nettó veszteséget realizált, ami részvényenként 65,51 dollárnak felel meg. A vállalat az egy évvel korábban az amerikai történelem legnagyobb veszteségét, azaz részvényenként 61,7 milliárd dolláros mínuszt könyvelt el.

Az amerikai kormány 100 millió dolláros mentőövet dobott az AIG-nek a pénzügyi válság kirobbanásakor, 2008-ban és 2009 elején, így az amerikai állam 80 százalékos részesedést szerzett a vállalatban.

2009 második felében az AIG a két legnagyobb nem amerikai életbiztosítási leányát (AIA és Alico) átadta a Fednek, amelyért cserébe a cég tartozását 25 milliárd dollárral csökkentették az állam felé. Ennek köszönhető a 5,2 milliárd dolláros az adózás előtti veszteség a cég szerint.

Robert Benmosche vezérigazgató szerint a biztosításokból származó jövedelem növelésével lehet megteremteni azt a keretet, amelyből visszafizethető a cég 182,3 milliárd dolláros adóssága az állam felé.

Két éve - amikor a vállalat majdnem összeomlott - az AIG 97 százalékot vesztett részvényének árából, tavaly pedig 4,5 százalékot. A vállalat a június 30-án tartott közgyűlésén egy részvényösszevonási program formájában bevonta a tulajdonosoktól a plaketteket és 20 papírért cserébe egy újat adott a befektetőknek, magasabb áron.

Az AIG több fronton is felvette a harcot az óriási veszteségekkel: 500 ezer dolláros fizetési plafont vezetett be a legtöbb dolgozója számára és megvált néhány amerikai divíziójától is - többek között egy autóbiztosító cégtől és egy vagyonbiztosítótól is.

A részvénypiac érzékenyen reagált a bejelentésre, a nyitás előtti kereskedésben már 12 százalékot esett a papír indexe.

HOZZÁSZÓLÁSOK