Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Az American International Group (AIG) negyedik negyedéves jelentésében 8,87 milliárd dolláros nettó veszteséget realizált, ami részvényenként 65,51 dollárnak felel meg. A vállalat az egy évvel korábban az amerikai történelem legnagyobb veszteségét, azaz részvényenként 61,7 milliárd dolláros mínuszt könyvelt el.

Az amerikai kormány 100 millió dolláros mentőövet dobott az AIG-nek a pénzügyi válság kirobbanásakor, 2008-ban és 2009 elején, így az amerikai állam 80 százalékos részesedést szerzett a vállalatban.

2009 második felében az AIG a két legnagyobb nem amerikai életbiztosítási leányát (AIA és Alico) átadta a Fednek, amelyért cserébe a cég tartozását 25 milliárd dollárral csökkentették az állam felé. Ennek köszönhető a 5,2 milliárd dolláros az adózás előtti veszteség a cég szerint.

Robert Benmosche vezérigazgató szerint a biztosításokból származó jövedelem növelésével lehet megteremteni azt a keretet, amelyből visszafizethető a cég 182,3 milliárd dolláros adóssága az állam felé.

Két éve - amikor a vállalat majdnem összeomlott - az AIG 97 százalékot vesztett részvényének árából, tavaly pedig 4,5 százalékot. A vállalat a június 30-án tartott közgyűlésén egy részvényösszevonási program formájában bevonta a tulajdonosoktól a plaketteket és 20 papírért cserébe egy újat adott a befektetőknek, magasabb áron.

Az AIG több fronton is felvette a harcot az óriási veszteségekkel: 500 ezer dolláros fizetési plafont vezetett be a legtöbb dolgozója számára és megvált néhány amerikai divíziójától is - többek között egy autóbiztosító cégtől és egy vagyonbiztosítótól is.

A részvénypiac érzékenyen reagált a bejelentésre, a nyitás előtti kereskedésben már 12 százalékot esett a papír indexe.