Bemutatta az orosz kormány tagjainak Anatolij Szergyukov védelmi miniszter az egykor a szovjet vezetőket szállító ZiL limuzinok utódjának rajzát - tudósított az Utro.ru internetes újság. A beszámoló szerint a vázlatokon könnyen felismerhetőek az öreg ZiL-41047 körvonalai, amelyek állítólag a legkorszerűbb technológiát rejtik. A kocsi, amelynek elődjeit is gyakorlatilag kézi munkával készítették, jóval drágább lesz bármelyik Mercedesnél, de a nemzeti büszkeség fontosabb a takarékoskodásnál.

A ZiL gyár már régóta nem foglalkozik személyautókkal, a nehéz teherjárművekbe is csaknem tönkrement, de közölte, hogy akár azonnal is képesek elkezdeni a limuzinok gyártását. Sajnos erre még várni kell. A moszkvai Szlava Szaakian stúdió ugyan már a múlt évben elkészítette az új ZiL terveit, de vezetője, Szvjatoszlav Szaakian a The Moscow Timesnak úgy nyilatkozott, hogy bár egy prototípust elkészíthetnek két év alatt is, a sorozatgyártásig akár hét év is eltelhet.

Az államfő hivatala szerint még tavaly kértek ajánlatot a ZiL cégtől, de azt nem találták megfelelőnek. Elsősorban nem az árról volt szó, hanem arról, hogy a gyár terve egy öreg orosz autót mutatott Nyugatról importált belsővel.