Újra csúcsot döntött az OPEC olajtermelése

Rekordmennyiségű kőolajat hoztak a felszínre októberben a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetéhez (OPEC) tartozó országok, miközben az olajkartell arra készül, hogy korlátozza a kitermelést az árak stabilizálásának érdekében.
MTI-Eco, 2016. november 11. péntek, 16:22
Fotó: Reuters

A szervezet 14 tagállama napi 33,64 millió hordó kőolajat termelt ki októberben, ami napi 236 ezer hordóval haladta meg a szeptemberi szintet. A világ teljes olajkitermelése az előző hónaphoz képest napi 970 ezer hordóval 96,32 millió hordóra emelkedett októberben, mivel a nem OPEC-tag kitermelők is fokozták tevékenységüket.

Az OPEC arra számít, hogy a negyedik negyedévben átlagosan napi 95,31 millió hordó kőolajra lesz kereslet a világpiacon, ami továbbra is jóval kevesebb a kitermelt mennyiségnél.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) friss jelentése szerint októberben a globális kitermelés szintje napi 800 ezer hordóval 97,8 millió hordóra nőtt, ezen belül az OPEC-tagállamok 33,83 millió hordó olajat bányásztak ki.

Az OPEC-országok november 30-án egyeztetnek arról a javaslatról, hogy 32,5-33 millió hordóra csökkentsék napi termelésüket. Elemzők szerint azonban távolról sem biztos, hogy sikerül megegyezniük. A szervezet arra számít, hogy jövőre 95,55 millió hordóra emelkedik a napi átlagkereslet az idei 94,4 millió hordóról.

HOZZÁSZÓLÁSOK