BUX
39006

Újra fizet osztalékot a BP

A tavalyi olajkatasztófához köthető bírságok ellenére közel harmadával a brit olajóriás nettó profitja a tavalyi utolsó negyedben, és bejelentette: újra osztalékot fizet részvényeseinek.

NAPI, 2011. február 1. kedd, 09:11

A BP nettó profitja a tavalyelőtti utolsó negyedhez képest 30 százalékkal 5,57 milliárd dollárra nőtt, annak ellenére, hogy váratlanul el kell könyvelnie egy 1 milliárd dolláros bírságot a tavalyi mexikói öbölbeli olajkatasztrófa miatt (a katasztrófa miatt eddig fizetett bíráságok értéke meghaladja a 40 milliárd dollárt).

A BP által mérvadónak tekintett Replacement Cost nettó profit (amely a felhalmozott készletek értékének változását figyelmen kívül hagyja) - egyszeri tételeket nem számolva - azonban csupán 4,36 milliárd dollár volt, ami elmarad a Reuters elemzői által várt 5,09 milliárd dollártól. A BP szerint a vártnál nagyobb adóköltségek miatt volt gyengébb a profit.

A tavalyi év utolsó három negyedévére 7 cent osztalékot fizetnek - jelentette be a megtépázott hírnevét helyre állítani szándékozó BP, amelynek nem tett jót, hogy az orosz milliárdos partnerei a TNK-BP-ben a hét elején közölték, meghiúsítanék a Rosznyefttel közös északi sarki olajmező-feltárását.