A Tepco áramszolgáltató, a megsérült fukusimai atomerőmű üzemeltetője óriási falat épít másik nukleáris létesítménye és az óceán közé, hogy megelőzze a másfél hónappal ezelőtti katasztrófa megismétlődését. A fukusimai reaktorok hűtése azért állt le, mert a hét méter magas hullámmal érkező cunami elöntötte a hűtőrendszert működtető tartalék generátorokat, amelyeket az erőmű pincéjébe telepítettek. Ez azért következhetett be, mert csak ötméteres hullámok ellen készítették fel az erőmű épületét.

A Kashiwazaki Kariwa atomerőmű a világ legnagyobb ilyen létesítménye. A Tepco 15 méter magas falat akar építeni, hogy megvédje egy jövendő nagy cunamitól az erőmű épületeit. A Kashiwazaki Kariwa három reaktorában a 2007-es nagy földrengés nyomán szivárgás keletkezett, ezért az erőművet lezárták, s csak most jutottak el oda a  helyreállítási munkák, hogy a maradék négy reaktort újraindíthassák. A vállalat ugyanakkor nem kaphat erre engedélyt addig, amíg nem oldja meg a fukusimai atomerőműben kialakult válságos helyzetet - idézett a Bloomberg egy helyi önkormányzati tisztviselőt, aki még április elején nyilatkozta ezt a hírügynökségnek.

A Tepcót ez utóbbi álláspont nem tartotta vissza attól, hogy a múlt héten a kormányhoz forduljon a négy megmaradt blokk beindításának engedélyezéséért. Jó érv emellett, hogy a márciusi tragédia óta a kiesett áramtermelési kapacitások miatt energiahiány van a térségben, ami hátráltatja a leállt ipari üzemek újraindítását és az újjáépítést. Tudósok egy csoportja azonban úgy véli, hogy a világ legnagyobb atomerőművét is örökre be kellene zárni, miután az egymást követő földrengések előre nem látható következményekkel járó sérüléseket okozhattak benne.