Újra lecsapott az EU - nagyvadra mennek

Az Európai Bizottság versenyhatósági eljárást indított a Google ellen, amelyet azzal vádol, hogy kihasználja piaci erőfölényét versenytársaival szemben. A döntést felháborodott megjegyzések követték. A cég nagyon nehéz helyzetbe kerülhet.
Napi.hu, 2015. április 15. szerda, 14:23
Fotó: Reuters

Az elemzők egy része szerint óriási hibát követett el az Európai Bizottság (EB) azzal, hogy trösztellenes eljárást indított a világ legnépszerűbb internetes keresőjét üzemeltető Google ellen - jelentette a CNBC. Az Európai Unió kormányának szerepét játszó testület versenyhatósági minőségében készítette el a kifogásait tartalmazó úgynevezett Statement of Objections dokumentumát.

Ebben azzal vádolja az amerikai technológiai óriást, hogy visszaél domináns helyzetével az internetes keresők piacán. Ennek jegyében például az általános keresési találatok között előnyben részesítik saját ár-összehasonlító szolgáltatásának ajánlatait másokéival szemben. A Google azzal reagált a bizottság bejelentésére, hogy "erősen" vitatja annak megállapításait, és a következő hetekben kidolgozza részletes válaszát.

Hiba volt

Protekcionista intézkedésnek tartja az EB lépését Trip Chowdhry, a Global Equities Research pénzügyi cég igazgatója. Szerinte az Európai Unió teljesen értelmetlen lépést tett, amivel le akarja rombolni a vállalatot. Lényegében nem tesznek mást, mint hogy jutalmazzák a lustaságot - magyarázta a CNBC vitaműsorában. Tíz évvel ezelőtt nem is létezett az internetes keresők iparága. Olyan világban élünk, amelyben szél sebesen alakulnak ki új ágazatok, üstökösszerűen emelkednek fel cégek.

Gondoljunk az olyan újdonságokra, mint amilyen a felhő számítástechnika, amelyben az Amazon.com rendelkezik 90 százalékos piaci részesedéssel, vagy az okos telefonok szoftvereinek világára, amelyet az Apple és a Google ural. Az EB a keresőcég ellen indított eljárásával bünteti a sikert és jutalmazza a tunyaságot, a semmittevést.

Ne vegyék félvállról!

Iparági szakértők azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy nagy hibát követne el a Google, ha a nem venné kellően komolyan az ügyet. Az eljárás elindulása akár egyben az a pont lehet, amikor elkezdődik a vállalat kiszorulása Európából. Az egész technológiai ipar, ezen belül főként a Google versenytársai árgus szemekkel figyelik a fejleményeket - mondja Patrick Moorhead stratégiai elemző.

A Google már kiszorult Kínából és most bajba került Európában is. A cég a Microsoft sorsára juthat - a világ legnagyobb szoftverfejlesztőjét szintén a versenyszabályok megsértésével vádolta meg az EU. Az eljárás végén a cég 794 millió dollár bírságot fizetett, át kellett adnia versenytársainak bizonyos információkat szerver termékeiről és meg kellett jelennie a piacon egy olyan Windowszal, amely nem tartalmazza a Windows Media Playert.

Moorhead felhívja a figyelmet arra, hogy sok szakértő szerint a Microsoft mélyrepülése akkor kezdődött, amikor gondjai támadtak Európában. A Google versenytársai éppen olyan reményekkel figyelik a most kezdődött eljárást, mint amilyen bizakodással a Microsoft konkurensei követték az akkori fejleményeket. Az utóbbiak megélhették reményeik teljesülését, a piacot uraló behemót cég értékének zuhanását más vállalatokéhoz képest.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2015.04.15 20:08

@Caleidos: Próbálkozzon LibreOffice-ban egy táblázatban oldalanként állítani szegélytípust, színt, vastagságot... főleg miután mondjuk a szövegirányt módosította. Nem fog menni.

Próbáljon régebbi LibreOffice-ban, vagy OpenOfice-ban (mert abból vált ki a Libre) írt dokumentumot új verzióban megnyitni. Lehetséges, hogy szétesik a teljes dokumentum összes szerkesztése.

Németországban a 200-es évek elején átálltak már egyszer OpenOffice-re. Mára visszaálltak Microsoft Office-ra. Nem jött be.

Szép dolog az ingyenesség, de ha valakinek az időtényező és a stabilitás, szabványosság, no meg a telefonos segítség lehetősége fontosabb, akkor az fizetős szoftvereket fog választani.

Amúgy a fiatalságot meg tökéletesen hidegen hagyja egy ilyen vita, a legtöbbjének fogalma sincs mi fán terem egy 10-20 oldalas szépen szerkesztett szöveg, netán egy alapfüggvényekkel ellátott többoldalas táblázat.

A Google és a Microsoft is vígan éldegélni fog: Az előbbi az IOT és az önvezérlő járművekkel, az utóbbi a saját körben gyártott hardver- és szoftvermegoldásaival.

Azt viszont megkérdezném, hogy kis hazánk mihez fog kezdeni a tudás- és internet alapú modern társadalmak között?!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Caleidos, 2015.04.15 19:16

@rigolya:

,,Azért megírhatná ugyanazt az informatika érettségit Microsoft Office, majd LibreOffice programcsomaggal is."

Nem próbáltam még és nem is fogom. A LibreOffice-hez vannak letölthető, ingyenes kiegészítők, de szerintem azok nélkül is meg lehetne írni azt a bizonyos informatikai érettségit. Az MS Office pedig néhány területen le is volt marad az akkor még OpenOfficce-nek nevezett elődjétől. Nem tudtam pdf-be menteni az előbbivel, de alapból lehetett az utóbbival.
Az LibreOffice rajzeszköztárát szoktam inkább használni, de az egyedi és professzionális. De a Google-t ettől függetlenül is félre lehet állítani. Valószínűleg ez meg is fog történni, ha másképpen nem, kényszerített felvásárlással.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2015.04.15 17:31

@Caleidos: Azért megírhatná ugyanazt az informatika érettségit Microsoft Office, majd LibreOffice programcsomaggal is.

Utána megnézzük, hogy melyikben sikerült jobban...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Caleidos, 2015.04.15 17:17

@Matheusz86:

,,Caleidos: És a technikai háttér pedig a fűből terem elő? Nem gondolom, hogy egy egy sima felsőkategóriás szerver elvinne egy egész kontinensnyi keresést :D Meg gondolom az adatbázis sem férne rá néhány terrás merevlemezre."

Komoly nehézség, de szerintem megoldható. Hihetetlen lenne számomra, hogy a világ ne tudna egy cég helyére lépni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw2, 2015.04.15 16:08

@Matheusz86: igen, egy ilyen ötlet ezen bukik meg.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html