Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elemzők egy része szerint óriási hibát követett el az Európai Bizottság (EB) azzal, hogy trösztellenes eljárást indított a világ legnépszerűbb internetes keresőjét üzemeltető Google ellen - jelentette a CNBC. Az Európai Unió kormányának szerepét játszó testület versenyhatósági minőségében készítette el a kifogásait tartalmazó úgynevezett Statement of Objections dokumentumát.

Ebben azzal vádolja az amerikai technológiai óriást, hogy visszaél domináns helyzetével az internetes keresők piacán. Ennek jegyében például az általános keresési találatok között előnyben részesítik saját ár-összehasonlító szolgáltatásának ajánlatait másokéival szemben. A Google azzal reagált a bizottság bejelentésére, hogy "erősen" vitatja annak megállapításait, és a következő hetekben kidolgozza részletes válaszát.

Hiba volt

Protekcionista intézkedésnek tartja az EB lépését Trip Chowdhry, a Global Equities Research pénzügyi cég igazgatója. Szerinte az Európai Unió teljesen értelmetlen lépést tett, amivel le akarja rombolni a vállalatot. Lényegében nem tesznek mást, mint hogy jutalmazzák a lustaságot - magyarázta a CNBC vitaműsorában. Tíz évvel ezelőtt nem is létezett az internetes keresők iparága. Olyan világban élünk, amelyben szél sebesen alakulnak ki új ágazatok, üstökösszerűen emelkednek fel cégek.

Gondoljunk az olyan újdonságokra, mint amilyen a felhő számítástechnika, amelyben az Amazon.com rendelkezik 90 százalékos piaci részesedéssel, vagy az okos telefonok szoftvereinek világára, amelyet az Apple és a Google ural. Az EB a keresőcég ellen indított eljárásával bünteti a sikert és jutalmazza a tunyaságot, a semmittevést.

Ne vegyék félvállról!

Iparági szakértők azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy nagy hibát követne el a Google, ha a nem venné kellően komolyan az ügyet. Az eljárás elindulása akár egyben az a pont lehet, amikor elkezdődik a vállalat kiszorulása Európából. Az egész technológiai ipar, ezen belül főként a Google versenytársai árgus szemekkel figyelik a fejleményeket - mondja Patrick Moorhead stratégiai elemző.

A Google már kiszorult Kínából és most bajba került Európában is. A cég a Microsoft sorsára juthat - a világ legnagyobb szoftverfejlesztőjét szintén a versenyszabályok megsértésével vádolta meg az EU. Az eljárás végén a cég 794 millió dollár bírságot fizetett, át kellett adnia versenytársainak bizonyos információkat szerver termékeiről és meg kellett jelennie a piacon egy olyan Windowszal, amely nem tartalmazza a Windows Media Playert.

Moorhead felhívja a figyelmet arra, hogy sok szakértő szerint a Microsoft mélyrepülése akkor kezdődött, amikor gondjai támadtak Európában. A Google versenytársai éppen olyan reményekkel figyelik a most kezdődött eljárást, mint amilyen bizakodással a Microsoft konkurensei követték az akkori fejleményeket. Az utóbbiak megélhették reményeik teljesülését, a piacot uraló behemót cég értékének zuhanását más vállalatokéhoz képest.