Újra nagy bajok a Toyotánál

Alig lábalt ki a márciusi japán földrengés okozta gondjaiból a Toyota, most a thaiföldi árvizek okoznak jelentős termeléskiesést a cégnek.
NAPI, 2011. november 4. péntek, 10:17
Fotó: Napi.hu

Úgy tűnik, a természeti katasztrófák miatt elveszett évet zár a Toyota, az egymást követő termeléskiesések nyomán a japán vállalat valószínűleg idén már nem lesz a világ legnagyobb autógyártója. A cég közleménye szerint Thaiföldön a hetven éve nem látott áradások okozta károk miatt november 12-éig nem tudják újraindítani a termelést és az alkatrész-utánpótlás akadozása nyomán Japánban is csökkentett kapacitással fognak termelni a Toyota-üzemek.

A termeléskiesés miatt Thaiföldön október 10. és november 5. között 69 ezerrel, Japánban október 24. és november 5. között 22 ezerrel kevesebb autó készül - tudta meg a BBC Tomita Amikótól, a Toyota szóvivőjétól.

Hogy a helyzet még kétségbeejtőbb legyen a cég azt is közölte, hogy ha Thaiföldön nem javul a helyzet, akkor az alkatrészhiány elérheti a vállalat amerikai, kanadai, dél-afrikai és Fülöp-szigeteki gyártóbázisait is. A november 14-ei után termelésről csak a thaiföldi helyzet változásának függvényében tudnak dönteni.

HOZZÁSZÓLÁSOK