A három cég összehangolta a laptopokban és telefonokban használt akkumulátorok árát, valamint kényes információkat is megosztottak egymással - írta az Index.

A dologban a Samsung SDI, a Samsung akkumulátorokkal foglalkozó leányvállalata is részt vett, de mivel ők tárták fel a kartell létezését, így nekik nem kell kifizetniük a több mint 57 millió eurós bírságot. A Sony mintegy 30 milliót, a Panasonic nagyjából 39 milliót, a Sanyo pedig kicsivel több mint 97 milliót fizethet majd. Mindegyik cég elismerte a részvételét és beleegyeztek az ügy lerendezésébe. A kartell 2004 februárjától 2007 novemberéig tartott, a cégek elsősorban Ázsiában érintkeztek egymással.

Margrethe Vestager, az EB versenypolitikai biztosa szerint a bírságot főként azért szabták ki, mert a cégek összejátszása az európai fogyasztóknak eladott termékek árát befolyásolta. Emellett ezzel próbálják jelezni a többi cégnek: ha a fogyasztókra hatással van egy kartell, azt a bizottság meg fogja vizsgálni, még akkor is, ha az érintkezés Európán kívül zajlik.