Az amerikai kormány az év végéig megválik a General Motors (GM) autógyártóban megmaradt részesedésétől - jelentette be csütörtökön a washingtoni pénzügyminisztérium. A még állami tulajdonban lévő 31,1 millió részvény - kevesebb mint 2 százalékos tulajdoni hányad - piaci értéke jelenleg 1,17 milliárd dollár (260 milliárd forint). A pénzügyminisztérium nemrégiben zárta le egy előző, 70 milliós részvénypakett eladását.

A legnagyobb amerikai autógyártót bő négy éve, a pénzügyi válság kitörése után csak egy 49,5 milliárd dolláros kormányzati mentőakció mentette meg a csődtől. Az állam a tőkeinjekcióval 61 százalékos részesedést szerzett a 105 éve fennálló cégben. A GM 2010 végén visszatért a tőzsdére, az állam azóta csökkentette lépésenként a tulajdoni hányadát.

Az amerikai államkincstárba eddig összesen 38,4 milliárd dollár folyt be a GM-részvények eladásából, vagyis az adófizetőknek várhatóan nagyjából 10 milliárd dollárjába kerül a vállalat megmentése. A washingtoni kormányzat közlése szerint az akcióra azért volt szükség, hogy megmentsék az egész amerikai autóipart és vele együtt több mint egymillió munkahelyet.