Újra repülhetnek az elefántok

A brit Rolls-Royce Plc a hét végén bejelentette, hogy megtalálta az ausztrál Qantas légitársaság A380-as repülőgépének november eleji kényszerleszállásához vezető hajtóműhiba okát.
Komócsin Sándor, 2010. november 15. hétfő, 09:39
Fotó:

A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

A közlemény nyomán két százalékkal emelkedett a világ második legnagyobb repülőgéphajtómű-gyártójának tőzsdei értéke - igaz, a kisebb robbanással járó balesetet követő napokban összesen tíz százalékkal zuhant a cég részvényeinek ára.

A Rolls-Royce szakértői szerint egyetlen meghibásodásra hajlamos alkatrészről van szó, amely olajszivárgáshoz, majd a kifolyt olaj meggyulladásához, és ennek következében az egyik turbinalapát elszabadulásához vezethet.

A probléma csak a Szuperjumbókhoz szállított Trent 900-as motoroknál jelentkezhet.

A társaság kidolgozta az alkatrészcsere menetrendjét, így a légitársaságokkal, az Airbusszal és a légügyi hatóságokkal együttműködve megkezdheti az ezekkel a hajtóművekkel felszerelt A380-asokon a javításokat. Jelenleg 20 ilyen gép áll szolgálatban.

A Rolls-Royce azt is bejelentette, hogy a baleset és a hibajavítás érintheti 2010-es profitnövekedését - a cég júliusban 4-5 százalékos üzemieredmény-bővüléssel számolt.

Ez annak ellenére kisebb lehet, hogy a repülőgép-üzletág gyengébb teljesítményét kompenzálják a hajózási és katonai divízió jobb eredményei.

Az Airbus ezzel egyidejűleg arra figyelmeztetett, hogy a hajtóműprobléma miatt jövőre csúszhat a megrendelt Szuperjumbók átadása.

Ez csak fokozza a korábbi, még a fejlesztés nehézségei miatt kialakult késlekedéseket.

Az Airbus egyébként idén 22 A380-ast ad át a tavalyi 10 után, de 2011-es szállítási tervét nem hozta nyilvánosságra.

A repülőgépgyártó tulajdonosa, az EADS légi- és űripari csoport részben még mindig a Szuperjumbó döcögős piaci bevezetése, részben a dollárban keletkező bevételek egy részét elnyelő erős euró miatt az elmúlt évtized legkisebb negyedéves profitját produkálta a harmadik negyedévben.

A 13 millió eurós nettó nyereség a hatszor ekkora tavalyi veszteséget követi, az árbevétel 18 százalékkal nőtt.

A Bloombergnek nyilatkozó elemzők több mint tízszer ekkora eredményre számítottak.

A devizaárfolyamok ingadozása 850 millió euróval mérsékelte a vállalat üzemi nyereségét az év első kilenc hónapjában.

A cég még mindig bajlódik az A380-as gyártási költségeinek csökkentésével, bár az Airbus vezetősége szerint értek el haladást ezen a téren.

HOZZÁSZÓLÁSOK