Újra rólunk ír a Financial Times - Hasonló ügyek követhetik a Mol-vásárlást

A kelet-közép-európai régió államai érzékenyek az orosz befektetésekre, ezért az energiaszektorban hasonló ügyek követhetik a Mol-részvények megvásárlását - állítja a Financial Times bloggere.
NAPI, 2011. május 26. csütörtök, 09:05
Fotó: Napi.hu

Az a tény, hogy a pénzszűkében lévő magyar kormány - amely az IMF támogatásával éppen hogy csak megúszta a pénzügyi válságot - óriási összeget áldoz a nemzeti olajvállalat tulajdonrészének visszavásárlására, világosan mutatja, milyen érzékeny az ország az orosz befolyás erősödésére energiaiparában - kezdi a Mol-ügylet elemzését a Financial Times bloggere, Stefan Wagstyl. A Szurgutnyeftyegaztól megszerzett 21,2 százalékos állami Mol-részesedés a magánnyugdíjpénztáraktól hamarosan beérkező további 2-2,4 százalékos pakettel 24 százalékra megy fel, és Budapest abban bízik, hogy a két ügylettel örökre kiküszöbölte annak kockázatát, hogy a Mol külföldi kézbe kerüljön.

Az elemző szerint a Szurgut azért mondott le végül részesedéséről, mert megelégelte a rá nehezedő magyar nyomást, illetve a Mol vezetőségének elutasító magatartását. Emellett 1,4 milliárd euró profitot ért el két évvel ezelőtti befektetésén. A FT szakértője úgy látja, hogy a Mol egyedi cég, amelynek egyedi szerepe van a magyar gazdaságban, ezért nem várható, hogy a budapesti kormány további volt állami vállalatokban, például az OTP-ben vagy a Richter Gedeonban is megpróbálja visszaszerezni az állami tulajdonrészt.

Ugyanakkor a Mol-ügylet jó példája annak, hogy a régió országai enyhén szólva óvatosan kezelik az orosz befektetési törekvéseket energiaszektorukban. A lengyel kormány például a Lotos olajvállalat jelentős állami pakettjének eladására készül. Vélhetően Varsó sem látná szívesen orosz kézben a PKN Orlen után az ország második legnagyobb olajfinomítói kapacitásával rendelkező cégét.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2011.05.26 10:17

Ezt nem értem.Ha egy cég részvényeit tőzsdére visznek,akkor ott az vásárolja meg akinek van rá pénze,és kész.Ha ez nem megfelelő akkor értékesítsen meghívásos pályázaton.Az oroszok semmi mást nem akartak csak gyakorolni a 21%-os jogaikat.Az ÖMW-ben az osztrák állam kb 33%-ban van bent,így megkerülhetetlen.Mi annak idején 100%-ról indultunk,és elherdáltuk az összest.Akkor azt mondták az okosok,nem kell egy darab részvény se,majd a piac elirányítja a céget.Most hol vannak ezek a "kiváló szakemberek"???Pl Shuchman Tamás MSZP-s privatizációért felelős miniszter.Az "arany részvényes"!Amit az EU nem is ismer.Szomorú vagyok amikor ezt írom.Mert eszembe jut a sok-sok szakmailag dilettáns,csak lopni,csalni tudó politikus.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html